Jesteś tym co jesz. To powiedzenie postanowili przetestować naukowcy z UC Santa Barbara I University of Pittsburg, sugerując, że popularne powiedzenie nie dotyczy tylko zdrowia fizycznego, ale również wydajności mózgu. W artykule opublikowanym w czasopiśmie Leukotrieny i Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, naukowcy porównali profile kwasów tłuszczowych z mleka matki pobranych od kobiet w ponad 20 krajach oraz sprawdzili, jak dzieci z tych krajów radziły sobie w przyszłości. Ich wyniki pokazują, że ilość kwasów omega-3 oraz kwasu dokozahekseanowego (DHA) w mleku matki, znacznie wpływa na rozwój i odpowiednią pracę mózgu człowieka. - Ludzka inteligencja ma fizyczną podstawę w wielkości budowy naszych mózgów – jest ok. siedem razy większy niż można by oczekiwać u ssaka naszej wielkości – powiedział Steven Gaulin, profesor antropologii i współautor artykułu. Oba rodzaje wymienionych tłuszczów po odstawieniu człowieka od mleka matki, należy przyjmować poprzez dietę. Jednak z tego powodu, że badane osoby znajdują się w różnych od siebie miejscach, badacze postanowili sprawdzić wpływ kwasów tłuszczowych pochodzących z mleka matki w diecie, która obejmowała 28 różnych krajów. W wynikach badań okazało się, że zawartość DHA w mleku matki była najważniejszym czynnikiem, który korzystnie wpływał na zdrowie badanych osób. Konkretnie za prawidłową pracę mózgu. Nie obyło się w tym badaniu bez działań, które w celu uogólnienia wyników musiały być zastosowane. Wiąże się to z tym, że w każdym kraju działają inne czynniki ekonomiczne, które wpływają na codzienną dietę każdego mieszkańca. Konkretnie chodzi o średni dochód na jednego mieszkańca a także o wydatki na edukację. Opracował: Damian Nowaczek źródło: ScienceNews.pl
POLECAMY