Dieta niskowęglowodanowa poprawia jakość życia chorych na cukrzycę

Edukacja żywieniowa

Niskowęglowodanowa dieta ma dobry wpływ nie tylko na poziom glukozy we krwi, ale również na funkcje fizycznie ciała, które lepiej reaguje na ból i następuje poprawa ogólnego stan zdrowia, a według nowego badania, osoby cierpiące na cukrzycę typu 2 dzięki tej diecie, mogą zredukować objawy choroby. Wyniki dwuletnich badań klinicznych z udziałem pacjentów z cukrzycą typu 2, kierowane przez dr Hansa Guldbranda lekarza ogólnego i Frederika Nystroma, profesora medycyny wewnętrznej z Uniwersytetu Linkoping, zostały opublikowane w czasopiśmie Diabetologia. Badacze analizowali wpływ diety niskowęglowodanowej na poziom glukozy w organizmie i stężenie lipidów we krwi i porównywali ją z dietą o niskiej zawartości tłuszczu. Do badań zakwalifikowano 61 pacjentów, których podzielono losowo na dwie grupy. Pierwsza grupa obejmowała różnego rodzaju diety, które zawierały produkty z niskim poziomem tłuszczu, a grupa druga przebywała na diecie niskowęglowodanowej. Stwierdzono, że obie grupy zmniejszyły objawy cukrzycy, jednak nie miały tego samego wpływu na stężenie glukozy we krwi. Wpływ diety niskowęglowodanowej i niskotłuszczowej zostały już przeanalizowane w badaniu prowadzonym przez profesor Margaret Bachrach-Linstorm. Przeprowadzono analizę o kwestionariusz SF-36. Po 12 miesiącach badań, okazało się, że grupa osób przebywających na diecie niskowęglowodanowej, miała lepsze wyniki, obejmujące zakres ogólnego stanu zdrowia fizycznego jak i psychicznego. W przypadku grupy o niskiej zawartości tłuszczu, znacznych wyników nie stwierdzono. Teraz w nowym badaniu, okazało się, że pacjenci w obydwu grupach, mieli trudności z utrzymaniem diety, gdy jedli w innym miejscu niż w domu. To może być problem, gdyż nie wszyscy członkowie rodziny mają tę samą dietę. Obie grupy przez stosowanie się do wytyczonej diety, miały większe korzyści zdrowotne. Osoby na diecie niskowęglowodanowej wyraziły trudności w powstrzymaniu się od ziemniaków i makaronu. W przypadku osób na diecie o niskiej zawartości tłuszczu, okazało się, że więcej potraw uważanych jest za smaczne i niedrogie. Ogólnymi korzyściami diety niskowęglowodanowej była lepsza korzyść zdrowotna dla ogólnego stanu zdrowia oraz fakt, że pacjenci częściej odczuwali uczucie pełności i brak apetytu na słodycze. Opracował: Damian Nowaczek źródło: ScienceNews.pl

POLECAMY

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI