Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

27 lutego 2015

Dieta kobiety ciężarnej wpływa na kompozycję składników odżywczych płynu owodniowego

98

Naukowcy z University of Southampton z Wydziału Medycyny odkryli, że dieta kobiety ciężarnej wpływa na kompozycję składników odżywczych płynu owodniowego, co może pomóc w rozwoju interwencji żywieniowych wprowadzanych już na etapie wczesnej ciąży.

Badania przeprowadzone przez dr Alexandra Kermacka, dr Ying Cheong, profesora Nicka Macklona i dr Franchesca Houghtona opublikowane zosały w Human Reproduction, wykazały, że wysokość stężenia aminokwasów w płynie owodowniwym związany był z dietą ciężarnej. Mniej zdrowa dieta wiązała się ze zmienionym stężeniem aminokwasów.

Dr Franchesca Houghton, profesor nadzwyczajny na Uniwersytecie w Southampton komentuje: - To jest pierwsze badanie, które pokazuje, że dieta może zmienić kompozycję składników odżywczych płynu w macicy ludzkiej, który karmi zarodek. Ponieważ wiemy, że środowisko, w którym rozwija się zarodek, od początku jest bardzo ważne dla przyszłego zdrowia, uznaliśmy, że zmiany w diecie mają ogromne znaczenie.

- W tym badaniu skoncentrowaliśmy się na aminokwasch, ponieważ mają one wiele ważnych funkcji, na przykład są budulecem białka i źródłem energii oraz przeciwutleniaczami. Na tym etapie nie jesteśmy jeszcze w stanie udzielić porad dietetycznych kobietom w ciąży. Będziemy przeprowadzać dalsze badania w celu określenia wpływu diety na sam moment poczęcia, a także na płyn owodniowy i rozwój zarodka - dodaje Houghton.

Opracowała: Agnieszka Witek źródło: ScienceNews.pl  

Przypisy