Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

29 stycznia 2014

Dieta bogata w białko może zwiększać ryzyko choroby nerek

178

Diety o wysokiej zawartości białka, takie jak diety Dukana są obecnie popularną alternatywą dla tradycyjnych diet z liczeniem kalorii. Jednak naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie w Hiszpanii pokazali w testach na szczurach, że dieta bogata w białko zwiększa ryzyko kamieni nerkowych i innych chorób nerek. Dieta wysokobiałkowa Dr Pierre Dukana miała dość duży skok popularności w ostatnich latach, ale jest bardzo kontrowersyjna. British Dietary Association wskazuje, że nawet sam dr Dukan – który miał zakaz wykonywania zawodu lekarza we Francji w 2013 roku - dostrzegł problemy zdrowotne związane z dietą, a także brak energii, zaparcia, niedobory witamin i minerałów oraz nieświeży oddech. W 2012 „Medical News Today” poinformowało, że cztery piąte zwolenników diety Dukana przybrało na wadze ponownie w ciągu 36 miesięcy po skończeniu diety. Ten rodzaj wahania wagi ciała może spowodować zwiększone ryzyko nadciśnienia, cukrzycy i chorób serca. Co wykazały nowe badania? W nowym badaniu, naukowcy karmili 10 szczurów dietą z 45% zawartością białka, podczas gdy grupa kontrolna z innymi 10 szczurami była karmiona dietą z normalnym poziomem białka. Szczury były na tych dietach przez 12 tygodni, co jest równoważne z 9 latami w kategoriach ludzkich. W ciągu 12 tygodni, szczury na diecie wysokobiałkowej straciły 10% swojej masy ciała. Jednakże masa nerki u tych szczurów wzrosła o 22%, kapilary filtrowania krwi do nerek zwiększyły się o 13%, a kolagen wokół naczyń włoskowatych o 32%. Poziom cytrynianu w moczu szczurów był o 88% niższy, a ich pH moczu było 15% bardziej kwaśne. Niska ilość cytrynianu w moczu i opuchnięte nerki są czynnikami ryzyka powstawania kamieni nerkowych. Wysokie pH moczu jest objawem niewydolności nerek. Co to oznacza dla ludzi? Dr Virginia A. Aparicio, jeden z autorów badania powiedziała: „Projekty eksperymentalne zostały wykonane na szczurach i mimo ich wielkiego fizjologicznego oraz metabolicznego podobieństwa do ludzi, wszystkie wyniki należy przyjmować z ostrożnością. Spożywanie dużych ilości owoców i warzyw zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych, prawdopodobnie ze względu na wysoką zawartość potasu i magnezu, które kompensują kwasowość w diecie wysokobiałkowej.” Aparicio zaleca również regularne ćwiczenia przy stosowaniu diety wysokobiałkowej, aby zwiększyć aktywną tkankę, co zmniejsza efekt tycia po zakończeniu diety. Angelika Masłowska źródło: ScienceNews.pl

POLECAMY

Przypisy