Dieta bezglutenowa kobiet w ciąży gwarancją zdrowia noworodka?

Edukacja żywieniowa

Część przeprowadzonych w środowisku medycznym badań sugeruje, że kobiety, które w czasie trwania ciąży stosują dietę bezglutenową chronią tym samym swoje dzieci przed ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 1. Badania na ten temat przeprowadził m.in. zespół z Instytutu Bartholin w Danii. Dowiodły one, że gluten podobnie jak specyficzne bakterie jelitowe zmienia układ odpornościowy i fizjologię komórek, co może być początkiem do wprowadzenia innowacyjnych metod leczenia cukrzycy. Dieta bezglutenowa jest sposobem żywienia eliminującym z jadłospisu produkty zawierające gluten, głównie polega na wykluczeniu produktów zbożowych i ich przetworów, szczególnie: pszenicy, żyta i jęczmienia. Coraz więcej osób wybiera ten sposób żywienia samodzielnie i świadomie, bez medycznych wskazań ku stosowaniu tej diety. Umacnia się przekonanie, że ta żywność jest znacznie zdrowsza dla organizmu i kojarzy się ją ze zdrowym stylem życia. Stosuje ją wiele osób aktywnych fizycznie. Popularność swą zdobywa zapewne dzięki sukcesom. Badania wykazują, że ok. 6% Amerykanów cierpi na tzw. nadwrażliwość na gluten. Objawia się to m. in. problemami jelitowymi: wzdęciami, biegunkami czy bólami w stawach. Wyeliminowanie z diety produktów zawierających gluten u tych pacjentów przynosi natychmiastową i widoczną poprawę, a także zupełne ustąpienie objawów. Przeprowadzone przez badawczy w Bostonie doświadczenia na myszach ujawniły, że zwiększone zużycie kawy może też obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Te badania są bardzo nowe i potrzebują jeszcze głębszej analizy. Na razie sugerują nam tylko celność postawionej tezy. źródło: ScienceNews.pl

POLECAMY

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI