Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

14 maja 2014

Czy kawa może poprawiać wzrok?

175

Kawa jest kojarzona z wieloma zdrowotnymi korzyściami. Najnowsze badania mówią o poprawie pogarszającego się wzroku, a nawet ślepoty. Naukowcy z Cornell University In Thaca, NY, udostęnili ostatnie wyniki badań w czasopiśmie Journal Of Agricultural and Food Chemistry. Wszyscy jesteśmy świadomi, że składnik kawy – kofeina to dodający energii stymulant. Według owych badaczy, włączając w to również ich autora – pana Chang Y. Lee, zielone ziarenka kawy (surowe), zawierają tylko 1% tej substancji. Ale to nie wszystko. Znajdziemy w nich także około 7 – 9% kwasu chlorogenowego (CGA), przeciwutleniacza, który również oferuje nam sporo korzyści, jak np. utrata masy ciała i obniżenie ciśnienia krwi. Wcześniejsze badania dowodzą, że GCA może mieć potężne działanie neuroprotekcyjne, które polega na lokalizowaniu i natlenianiu obszarów organizmu, którym może brakować tlenu. Przykładem może być siatkówka – cienka warstwa tylnej części oka, zbudowana z komórek światłoczułych i nerwowych, odbierających i porządkujących informację wizualną, która często staje się podatna na niedotlenienie. „Siatkówka jest jednym z najbardziej aktywnych metabolicznie tkanek w organizmie, ponieważ zużywa tlen szybciej od innych, włączając w to mózg” – tłumaczą naukowcy. Byli ciekawi, czy kawa, a w szczególności zawarty w niej CGA może zapobiec niedotlenieniu i ogólnej degeneracji siatkówki u myszy. Kwas chlorogenowy zapobiega śmierci komórek siatkówki oka Okazało się, że zarówno CGA jak i ekstrakt kawy zmniejsza śmierć zwojowych komórek siatkówki (RGC) myszy, zapobiegając obniżaniu się Thy-1, białek na powierzchni komórek. Oto, jak komentują to naukowcy: "Badania pokazują jasno, że CGA z ekstraktem z kawy, zmniejszają apoptozę RGC, indukowaną przez niedotlenienie i tlenek azotu. Toteż wiemy, że picie kawy może zapobiegać zwyrodnieniom siatkówki.” Nie każdy jednak wierzy w korzyści, płynące z picia kawy. W 2003 roku opublikowano badania w Mayo Clinic Proceedings, dotyczące wpływu czterech filiżanek kawy na ogólny stan zdrowia i w związku z tym, ryzyka przedwczesnej śmierci. Opracowała: Agata Sugak źródło: ScienceNews.pl

POLECAMY

Przypisy