Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

12 maja 2014

Czy czarne jagody leczą Parkinsona?

0 51
Do tej pory badania wykazały, że czarne jagody pomagają zmniejszać ryzyko zagrożenia zachorowania na cukrzycę lub zawału serca. Obecnie naukowcy z Uniwersytetu Pamięci w Nowej Funlandii w Kanadzie zasugerowali, że te owoce mogą pomóc w leczeniu Parkinsona oraz innych chorób zwyrodnieniowych układu nerwowego. Około 500 tysięcy osób w Ameryce choruje na Parkinsona, a co roku odkrywa się 50 tysięcy nowych przypadków zachorowań. Nie jest jasne, co powoduje chorobę, ale ostatnie badania wykazały, że za chorobę może być odpowiedzialny gen nazywany alfa-synukleiną. Alfa-synukleina to proteina w mózgu, która znajduje się przede wszystkim na końcu komórek nerwowych, zwanymi terminalami presynaptycznymi. Te terminale są odpowiedzialne za przesyłanie neuroprzekaźników, które z kolei przesyłają impulsy między neuronami, kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Badania wykazały, że alfa-synukleina pełni istotną rolę w regulowaniu wydzielania dopaminy – neuroprzekaźnika zaangażowanego w funkcje motoryczne, nad którymi osoby chorujące na Parkinsona tracą kontrolę. Naukowcy twierdzą, że badania wykazały, że osoby z kumulacją genów alfa-synukleinowych są bardziej narażone na stres oksydacyjny. Jest to skutek zachwiania równowagi między produkcją wolnych rodników a obroną organizmu przed uszkodzeniem komórek. Badacze zaaplikowali gen alfa-synukleinowy muszkom owocówkom Poskutkowało to zwyrodnieniem siatkówki oraz zredukowanie długości życia. Naukowcy chcieli zbadać, czy czarne jagody są w stanie poprawić defekty u muszek owocówek. Porównano efekty z efektami po standardowych dietach kontrolnych. Życie muszek owocówek, karmionych czarną jagodą, wydłużyło się o 8 dni w porównaniu do muszek, które były na diecie standardowej. Czarne jagody poprawiły również defekty wzroku. Naukowcy twierdzą, że wydłużone życie muszek o 8 dni odpowiada dłuższemu życiu człowieka o 8 lat. Jest planowane rozpoczęcie współpracy z Sedna Natura, firmą, która produkuje proszki z dzikich jagód – aby wykorzystać czarne jagody jako suplementy diety. Autor: Katarzyna Kupczyk źródło: ScienceNews.pl

Przypisy