Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

12 maja 2014

Czy czarne jagody leczą Parkinsona?

178

Do tej pory badania wykazały, że czarne jagody pomagają zmniejszać ryzyko zagrożenia zachorowania na cukrzycę lub zawału serca. Obecnie naukowcy z Uniwersytetu Pamięci w Nowej Funlandii w Kanadzie zasugerowali, że te owoce mogą pomóc w leczeniu Parkinsona oraz innych chorób zwyrodnieniowych układu nerwowego. Około 500 tysięcy osób w Ameryce choruje na Parkinsona, a co roku odkrywa się 50 tysięcy nowych przypadków zachorowań. Nie jest jasne, co powoduje chorobę, ale ostatnie badania wykazały, że za chorobę może być odpowiedzialny gen nazywany alfa-synukleiną. Alfa-synukleina to proteina w mózgu, która znajduje się przede wszystkim na końcu komórek nerwowych, zwanymi terminalami presynaptycznymi. Te terminale są odpowiedzialne za przesyłanie neuroprzekaźników, które z kolei przesyłają impulsy między neuronami, kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Badania wykazały, że alfa-synukleina pełni istotną rolę w regulowaniu wydzielania dopaminy – neuroprzekaźnika zaangażowanego w funkcje motoryczne, nad którymi osoby chorujące na Parkinsona tracą kontrolę. Naukowcy twierdzą, że badania wykazały, że osoby z kumulacją genów alfa-synukleinowych są bardziej narażone na stres oksydacyjny. Jest to skutek zachwiania równowagi między produkcją wolnych rodników a obroną organizmu przed uszkodzeniem komórek. Badacze zaaplikowali gen alfa-synukleinowy muszkom owocówkom Poskutkowało to zwyrodnieniem siatkówki oraz zredukowanie długości życia. Naukowcy chcieli zbadać, czy czarne jagody są w stanie poprawić defekty u muszek owocówek. Porównano efekty z efektami po standardowych dietach kontrolnych. Życie muszek owocówek, karmionych czarną jagodą, wydłużyło się o 8 dni w porównaniu do muszek, które były na diecie standardowej. Czarne jagody poprawiły również defekty wzroku. Naukowcy twierdzą, że wydłużone życie muszek o 8 dni odpowiada dłuższemu życiu człowieka o 8 lat. Jest planowane rozpoczęcie współpracy z Sedna Natura, firmą, która produkuje proszki z dzikich jagód – aby wykorzystać czarne jagody jako suplementy diety. Autor: Katarzyna Kupczyk źródło: ScienceNews.pl

POLECAMY

Przypisy