Czosnek znany jest człowiekowi od tysięcy lat. Jako jedno z najstarszych warzyw, posiada kilkaset odmian. Należy do przypraw uniwersalnych dla wielu smakoszy to kulinarny „must have” wykorzystywany do wielu różnych potraw. Nawet drobno posiekany nie traci swoich właściwości i wyjątkowego smaku.
Połączenie czosnku i chilli w oleju wzburzy krew w żyłach i rozpali podniebienie niejednego smakosza. Pikantny smak, wyrazisty kolor – taki jest właśnie czosnek chili w oleju OLE! To dodatek, który nada wyrazistego charakteru każdej potrawie w tym także daniom z wołowiny czy jagnięciny. Doskonale sprawdza się także w zupach. Każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów ma go zapewne na liście niezbędnych dodatków, które służą podkreśleniu smaku zarówno dań mięsnych, rybnych jak i zapiekanek oraz sałatek.
POLECAMY
Czosnek chilli w oleju OLE! to bez wątpienia jedna z pikantniejszych propozycji marki OLE!. Przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią niebanalne zestawienia smaków. Nie powinno go również zabraknąć na imprezie, jako jeden z elementów przygotowywanych przekąsek np. koreczków.
Sprawdź pozostałe propozycje marki OLE! i... daj się zaskoczyć niebanalnym smakiem!
Więcej na: www.wole-ole.pl
__________________________
Czosnek chilli w oleju OLE!
Pojemność: 212 ml
Cena: około 8 zł
PRZEPIS: Kurczak w winie z czosnkiem chilli w oleju OLE!
Składniki:
4 udka kurczaka
1 kieliszek czerwonego wina
1 ząbek czosnku
rozmaryn
świeże oregano
½ łyżeczki posiekanej ostrej papryczki – opcjonalnie (w wersji łagodnej pominąć)
duża łyżka oleju
½ słoiczka czosnku z chilli w oleju OLE!
Udka myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami. Doprawiamy solą (ok. 1 łyżeczki) oraz pieprzem. Nacieramy czosnkiem oraz olejem. Odstawiamy na pół godziny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy winem, dodajemy czosnek, oregano oraz rozmaryn. Naczynie przykrywamy folią i pieczemy ok. 30 minut w 200°C pod przykryciem, a następnie 15-20 minut bez folii. Kurczak powinien być złocisty. Smacznego!