Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

11 marca 2014

Czerwone mięso przyczyną raka jelita?

205
Najnowsze badania naukowców koordynowane przez Norweski Uniwersytet Przyrodniczy wskazują na możliwy związek spożywania czerwonego mięsa i jego przetworów i wystąpienia chorób a nawet raka jelita. Omówiono badania z ostatnich lat. Porównano eksperymenty dokonywane na zwierzętach i ludziach. U zwierząt spożywających czerwone mięso występuje duży odsetek zachorowań na raka. Jednak wnikliwe analizy sugerują, że fakt ten może być spowodowany rodzajem diety zwierząt: jest to albo dieta „chemiczna” pełna różnych przetworów mięsnych, substancji konserwujących. Albo pełna czerwonego mięsa, pozbawiona jednak warzyw czy mleka. Brak w niej również błonnika i innych składników chroniących jelita. Wyjaśnia to, tak wysoki wskaźnik zgonów powodowanych rakiem jelita u zwierząt. Różnice w diecie ludzi: obecność składników bogatych w wapń i minerałów chroniących jelita i współpraca z bakteriami obniżają ryzyko zachorowania. Jednak nie eliminują go zupełnie. Naukowcy zwracają uwagę na istotną kwestię świadomości konsumentów. Ważne jest skąd pochodzi mięso i w jaki sposób jest ono przetwarzane. Oczywiste jest, że każde jedzenie, które spożywamy ma wpływ na nasze zdrowie. Jednak w celu potwierdzenia w zupełności hipotezy, że to spożycie czerwonego mięsa i przetworów mięsnych powodują raka jelita, potrzeba jeszcze przeprowadzenia dodatkowych badań, które będą też podstawą do przyszłych zaleceń w sprawie dopuszczania mięsa i sposobów jego przetwarzania. Sylwia Berdzik źródło: ScienceNews.pl

Przypisy