Czarne oliwki to popularny składnik wykorzystywany w kuchni śródziemnomorskiej. Dodają charakteru sałatkom, niczym czarne perły cieszą oko w makaronach, świetnie komponują się z pieczonymi lub smażonymi rybami. Wspaniale prezentują się i smakują zarówno na pizzy, jak i w towarzystwie owoców morza. Doskonale podkreślą smak ulubionej sałatki lub staną się gwiazdą kolorowych, niebanalnych koreczków.
Ich wykwintny – jednocześnie delikatny i głęboki smak sprawia, że nikomu nie pozostają obojętne. czarne oliwki drylowane OLE! to nie tylko inspirujący, kulinarny dodatek. Świetnie sprawdzają się też jako samodzielna, lekka przekąska w trakcie seansu filmowego lub do kieliszka ulubionego wina.
POLECAMY
Sięgnij po słoiczek czarnych drylowanych oliwek OLE! i poczuj magiczny, śródziemnomorski klimat w swoim domu!
Oliwki drylowane czarne OLE!
Pojemność: 240 ml
Cena: około 8 zł
PRZEPIS:
Clafoutis z pomidorkami cherry i czarnymi oliwkami drylowanymi OLE!
Składniki:
- 3 jajka
- 120 g mąki + 250ml mleka
- 60 g parmezanu
- opakowanie pomidorków cherry
- ½ słoiczka oliwek drylowanych czarnych OLE!
- sól, pieprz
- bazylia
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z funkcją pieczenia góra-dół. W misce mieszamy mleko, oliwę, mąkę, parmezan i jajka. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy sól i pieprz.
Na głębszej tortownicy lub innym naczyniu do pieczenia układamy pomidorki oraz oliwki. Całość zalewamy ciastem. Możemy posypać ulubionymi przyprawami lub pieprzem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 min.
Więcej na: www.wole-ole.pl