Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

23 kwietnia 2015

Czarna kawa regeneruje wątrobę

80

Filiżanka gorącej kawy to dla wielu ludzi warunek udanego poranka. Najnowsze badania pokazują, że picie tego popularnego napoju daje nie tylko przyjemność związaną ze smakiem, ale także wspomaga wątrobę, regeneruje ją, a nawet zmniejsza ryzyko zachorowania na raka tego narządu.

Kawa a zapobieganie nowotworom

Światowa Fundacja Badań nad Rakiem (WCRF) w ramach badania wpływu diety na zachorowalność na nowotwory, przetestowała działanie kawy na ludzki organizm. Wyniki okazały się zaskakujące. Pomimo tego, że „mała czarna” może dawać negatywne skutki w postaci podwyższonego ciśnienia, kłopotów ze snem lub zaburzeń trawienia, to wypijając jedną jej filiżankę dziennie, możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka wątroby nawet o 14%. Obserwacje, na podstawie których wysunięto ten wniosek, zostały oparte na analizie 34 badań naukowych, w których wzięło udział ponad 8 milionów ludzi. Może być to niezwykle ważne odkrycie dla zapobiegania temu nowotworowi, który jest uważany za jeden z najbardziej śmiertelnych, a w 2012 roku zabił aż 745 tysięcy osób.

Regeneracja wątroby dzięki kawie

Jednym z czynników, będących najczęstsza przyczyną zachorowań na raka wątroby jest nadmierne spożywanie alkoholu. Dyrektor WCRF w Wielkiej Brytanii- Amanda McLean twierdzi, że wystarczy wypijanie dwóch lub trzech drinków każdego dnia, aby przyczynić się do wystąpienia nowotworu. Okazuje się jednak, że kawa ma także właściwości regeneracyjne i może po części niwelować uszkodzenia wątroby, spowodowane spożyciem alkoholu. Zwalcza także występujące w nim alfatoksyny, które występują również w wielu innych produktach spożywczych, jeżeli nie są odpowiednio przechowywane.

Chociaż badania nad wpływem kawy na regenerację i ochronę wątroby wymagają jeszcze wielu uzupełnień, to niewątpliwie wyniki te otwierają nowe możliwości ochrony przed chorobą. Naukowcy polecają jednak, aby pijąc kawę, zrezygnować z dodatków w postaci cukru i mleka, ponieważ sam napar jest dla nas najzdrowszy.

Opracowała: Natalia Kocoń źródło: ScienceNews.pl  

Przypisy