Pierwsza charakterystyczna zielono-czerwona jadłodzielnia, będąca efektem współpracy marki Cukier Królewski z Fundacją Weź Pomóż, pojawiła się 23 listopada we Wrocławiu. Wspólne działania stanowią kontynuację zainaugurowanej w ubiegłym roku kampanii „Piecz, Przerabiaj, Podziel się”, w ramach której „Królewski” zachęca do niemarnowania żywności. Działania dotychczas prowadzone były głównie w social mediach marki oraz jej ambasadorek – Aleksandry Tatki, Sylwii Dróżdż i Moniki Moleckiej. Z myślą o internautach powstała także dedykowana zakładka na oficjalnej stronie Cukru Królewskiego z gotowymi rozwiązaniami i przepisami w duchu less waste. Aktualnie kampania została rozwinięta o świąteczną akcję „Gdzie dobro króluje, nic się nie marnuje”. Ideą przedsięwzięcia jest uruchomienie w wybranych miastach Polski południowej jadłodzielni, które z jednej strony będą przeciwdziałać wyrzucaniu żywności, a z drugiej stanowić realne wsparcie dla potrzebujących. Gdzie dokładnie pojawią się kolejne lodówki społeczne? Tego dowiemy się 7 grudnia o godz. 18:30 dołączając do live’a Oli (@olatatka_) i Moniki (@pysznieczyprzepysznie) na Instagramie Cukru Królewskiego (@cukierkrolewski). Natomiast już teraz wiadomo, że może być ich nawet 5. O tym, czy tak się stanie, zadecyduje liczba internautów biorąca udział w grudniowej transmisji.
***
Südzucker Polska S.A. jest częścią Südzucker AG – wiodącej firmy w branży spożywczej z segmentami m.in.: cukru, produktów specjalnych, skrobi i owoców. Produkt Südzucker Polska S.A. powstaje z polskich buraków ze zrównoważonych upraw, spełniających kryteria opracowane przez Sustainable Agriculture Initiative. Proces produkcyjny odbywa się w 4 zakładach - Cukrowni Cerekiew, Cukrowni Ropczyce, Cukrowni Strzelin oraz Cukrowni Świdnica - zlokalizowanych na terenie Polski południowej. Firma posiada również biuro handlowe w Krakowie oraz biuro zarządu we Wrocławiu. Jednymi z najważniejszych aspektów funkcjonowania Südzucker Polska S.A. jest produkcja wysokiej jakości cukru z poszanowaniem środowiska naturalnego oraz działalność w duchu społecznej odpowiedzialności biznesu. W cukrowniach, należących do Südzucker Polska S.A., produkcja odbywa się zgodnie z wytycznymi Dobrych Praktyk Produkcyjnych oraz zasadami higieny i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Przyjęte standardy zawarte w Codex Alimentarius zostały wdrożone w oparciu o certyfikowany system HACCP. Ponadto wszystkie lokalizacje posiadają certyfikowany System Zarządzania Jakością ISO 9001:2015. Normy związane z najwyższymi standardami produkcji i usług osiągane są również dzięki wdrożeniu systemów IFS i BRC.