Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

28 kwietnia 2014

Ciemna czekolada poprawia układ krążenia i zmniejsza stany zapalne

0 60
W ciągu ostatniej dekady, dietetycy i naukowcy zdrowia odkryli wiele pozytywnych aspektów w spożywaniu ciemnej czekolady, jak np. flawonoidy. Nowe, niezależne badania, wspomagają wcześniejsze, które pokazują zaangażowanie fanów kakao w promowaniu zdrowego trybu życia. Naukowcy z Holandii opublikowali wyniki swoich prac w FASEB Journal, które opisują, jak spożywanie ciemnej czekolady ogranicza miażdżycę, pogrubienie i stwardnienie tętnic, przywraca elastyczność tętnic oraz zapobiega przyklejaniu się białych krwinek do ścian naczynia krwionośnego. Kakaowe flawonole zmniejszają adhezję komórek i poprawiają elastyczności tętnic poprzecznych oraz zmniejszają ryzyko choroby sercowo-naczyniowej. Do przeprowadzenia tego badania, naukowcy przeanalizowali 44 mężczyzn z nadwagą w wieku pomiędzy 45 i 70 lat. Uczestnicy zostali poproszeni, aby nie spożywać pokarmów bogatych w kalorie, w okresie badania, w celu zapobieżenia utycia. W ciągu ośmiu tygodni, mężczyźni spożywali 70 g ciemnej czekolady codziennie lub 70 g specjalnie wyprodukowanej gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości flawanoli. Flawanole mają naturalnie występujące przeciwutleniacze, które można znaleźć w niektórych roślinach, włączając rośliny kakaowe. Badania wykazały, że jedzenie gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao (70 do 80 %) i flawanoli, zwiększa rozszerzenie naczyń zależnie od śródbłonka lub zdolność rozszerzania i kurczenia się tętnicy. Ponadto zespół odkrył, że spożycie czekolady zmniejsza liczbę leukocytów (białych krwinek) licząc marker systemowego zapalenia, a także zmniejsza ekspresję markera adhezji leukocytów. Zmniejsza to ryzyko zakrzepu lub zbicia komórek we krwi, które mogą przekształcić się w skrzep; jeden z kluczowych czynników, które prowadzą do zawału serca. Autorzy badania stwierdzają: - Zapewniamy pełniejszy obraz wpływu spożycia czekolady na zdrowie naczyń i pokazujemy, że zwiększenie zawartości flawanoli ma dodatkowy, korzystny wpływ na zdrowie naczyń krwionośnych. Jednak ta zwiększona zawartość flawanoli wyraźnie wpływa na smak i tym samym motywację do jedzenia czekoladki. Ale ta ciemna strona czekolady jest pozytywna." Opracowała: Agata Sugak źródło: ScienceNews.pl

Przypisy