Ciasto kokosowo-migdałowe

Zdrowe przepisy Na czasie

Delikatny biszkopt przełożony kremową masą to doskonały dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty z przyjaciółmi. Tort w klasycznej kokosowo-migdałowej odsłoni  przełamany kwaskową nutą z pewnością spotka się z aprobatą zarówno wielbicieli słodkości, jak również osób stawiających na bardziej deserowe przekąski

Składniki na biszkopt (torownica o średnicy 26 cm):

5 jaj w rozmiarze L

POLECAMY

3/4 szklanki cukru trzcinowego lub białego drobnego

3/4 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4–5 kropli olejku migdałowego

szczypta soli

Składniki na masę:

750 ml serka mascarpone

500 ml śmietany 36%

5 łyżek wiórków kokosowych Kresto

1 opakowanie płatków migdałowych Kresto

3–4 łyżki kwaśnego dżemu, np. jeżynowego

100 ml likieru kokosowego + 50 ml wody

pralinki kokosowo-migdałowe

2 łyżki cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

Aromatyczne ciasto z migdałową nutą

Fot. VOG Polska  Sp. z o.o.

Wykonanie:

1.            Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywno, dosypując do środka co jakiś czas po łyżce cukru. Całość ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Sprawdzimy to biorąc masę między palce- konsystencja powinna być kremowa, a drobinki cukru niewyczuwalne.

2.            Do ubitej piany dodajemy po 1 żółtku, miksując całość na niższych obrotach.

3.            Mąki, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy. Następnie, wraz z olejkiem, dodajemy do masy i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy.

4.            Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarujemy.

5.            Wylewamy przygotowane ciasto do formy i pieczemy w temp. 165–170°C przez 35–45 minut, do momentu uzyskania suchego patyczka.

6.            Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy na blat z wysokości 30 cm, w celu pozbycia się nadmiaru powietrza.

7.            Ostudzony biszkopt kroimy na 3 plastry.

8.            Serek mascarpone, śmietanę, cukier puder, cukier waniliowy przekładamy do misy miksera i ubijamy do momentu uzyskania puszystego, stabilnego kremu.

9.            Płatki migdałowe przesypujemy na suchą patelnię i lekko podpiekamy.

10.          Dzielimy krem na 3 części. Do jednej z nich dodajemy dżem, a do pozostałych wiórki kokosowe i 3 łyżki ostudzonych, podpieczonych płatków migdałowych.

11.          Pierwszy placek układamy na paterze. Nawilżamy go 1/3 miksu likieru i wody. Wykładamy na wierzch białą część kremu i przykrywamy kolejnym biszkoptem. Z pozostałymi postępujemy analogicznie, z tym że drugą warstwę smarujemy kremem wymieszanym z dżemem. Na wierzch wysypujemy płatki migdałowe i układamy pralinki. Przed podaniem ciasto schładzamy przez 2–3 godziny.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI