Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

30 lipca 2014

Chuda wołowina obniża ciśnienie krwi

218

W przeciwieństwie do powszechnej opinii, coraz więcej faktów wskazuje na to, że spożywanie chudego mięsa wołowego może zmniejszyć ryzyko zachorowań na choroby serca.

Ostatnie badania dostarczają niezbitych dowodów na to, jak ważną rolę w diecie zdrowej dla serca spełnia właśnie chuda wołowina - mówi Penny M. Kris-Etherton, wybitny profesor do Spraw  Żywienia z Penn State. - Badanie to pokazuje, że bogate w składniki odżywcze mięso wołowe może być włączone jako część diety, obniżając tym samym ciśnienie krwi, co w konsekwencji może pomóc obniżyć ryzyko chorób układu krążenia. - dodaje Plan jedzenia DASH (diety zalecanej dla osób z nadciśnieniem przez American Heart Association) składa się głównie z owoców, warzyw, nabiału o niskiej zawartości tłuszczu i białka ze źródeł roślinnych. Najnowsze badania sugerują jednak, że nie zaburzając diety, a wręcz ją wspomagając, możemy sięgnąć po chudą wołowinę. Wołowina ta dostarczy nam niezbędnych białek, nie podnosząc ciśnienia krwi, jak dotychczas sądzono. Badacze testowi poddali cztery diety, różne ze względu na zawartość mięsa wołowego, od 0,7 do 5,4 uncji. Celem było sprawdzenie, jak wzbogacona w wołowinę dieta wpłynie na zdrowie naczyń krwionośnych. 36 uczestników zostało poproszonych o przetestowanie każdej z przygotowanych diet, w podanej przez badaczy kolejności.  Była to kolejność przypadkowa i różna. Tryb jaki mieli obrać to - 5 tygodni diety i tydzień przerwy. Próbkę krwi, do pomiaru ciśnienia, pobierano na początku i końcu każdej diety. Grupa zawierała uczestników w przedziale wiekowym 30-65. Okazało się, że dieta najbardziej wzbogacona o chude mięso wołowe (tzw. BOLD +) jest skuteczniejsza niż zwykła dieta DASH w obniżaniu ciśnienia krwi. Badanie sugeruje, że to całkowita ilość spożywanego białka – a nie jego rodzaj – ma zasadniczy wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. Anna Migdał źródło: ScienceNews.pl

Przypisy