Chrupiący łosoś z cytrynowym purée

Przepis przygotowany przez firmę Schär

Zdrowe przepisy Na czasie

Więcej przepisów na: www.schaer.com/pl-pl/ro/przepisy-bezglutenowe 

SKŁADNIKI:


Filet z łososia:

  • 170 g filetu z łososia
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekanego
  • 4 sztuki nasion kardamonu
  • 1/4 filiżanki pietruszki, posiekanej
  • 1/4 filiżanki sera parmezan tartego
  • 12 sztuk Crackers firmy Schar
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli i pieprzu

 

POLECAMY

Cytrynowe purée:

  • 2 sztuki ziemniaków
  • 2 łyżki soku z połowy cytryny
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka kremowego sera
  • 1 łyżka zmielonych orzechów pekan
  • 1/4 łyżeczki soli i pieprzu

 

Przygotowanie


Filet z łososia:

  • Pokruszyć krakersy w misce. Następnie wymieszać razem wszystkie pozostałe składniki, poza filetem i miodem, aby zrobić tzw. farofę.
  • Posmarować filet z jednej strony miodem. Dodać następnie warstwę farofy.
  • Wyścielić papier do pieczenia papierem pergaminowym i położyć na nim filet.
  • Piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 15 minut i danie jest gotowe do podania.

Cytrynowe purée:

  • Obrać ziemniaki i gotować je, dopóki nie staną się miękkie.
  • Włożyć ziemniaki, masło, śmietanę i mleko kokosowe do robota kuchennego i mieszać do uzyskania kremowej konsystencji.
  • Następnie dodać orzechy i barwnik spożywczy, stopniowo wlewając sok z cytryny do smaku.
  • Dodać sól i pieprz.

 

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI