SKŁADNIKI:
Filet z łososia:
- 170 g filetu z łososia
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekanego
- 4 sztuki nasion kardamonu
- 1/4 filiżanki pietruszki, posiekanej
- 1/4 filiżanki sera parmezan tartego
- 12 sztuk Crackers firmy Schar
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
POLECAMY
Cytrynowe purée:
- 2 sztuki ziemniaków
- 2 łyżki soku z połowy cytryny
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka kremowego sera
- 1 łyżka zmielonych orzechów pekan
- 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
Przygotowanie
Filet z łososia:
- Pokruszyć krakersy w misce. Następnie wymieszać razem wszystkie pozostałe składniki, poza filetem i miodem, aby zrobić tzw. farofę.
- Posmarować filet z jednej strony miodem. Dodać następnie warstwę farofy.
- Wyścielić papier do pieczenia papierem pergaminowym i położyć na nim filet.
- Piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 15 minut i danie jest gotowe do podania.
Cytrynowe purée:
- Obrać ziemniaki i gotować je, dopóki nie staną się miękkie.
- Włożyć ziemniaki, masło, śmietanę i mleko kokosowe do robota kuchennego i mieszać do uzyskania kremowej konsystencji.
- Następnie dodać orzechy i barwnik spożywczy, stopniowo wlewając sok z cytryny do smaku.
- Dodać sól i pieprz.