Chlebek paprykowy

Zdrowe przepisy

Chrupka skórka i mięciutki środek. Do tego nietuzinkowe połączenie smakowe, w którym słodycz papryki przeplata się z wytrawną nutą włoskich orzechów i czosnku. Najlepiej smakuje z olejem pietruszkowym lub masłem. Prosto i ze smakiem.

Składniki

500 g mąki pszennej chlebowej typu 750 + do podsypania

150 ml mleka

POLECAMY

100 ml oleju Rapso

2 jajka + 1 żółtko

7 g drożdży suszonych

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1 łyżka ziół prowansalskich lub innych ulubionych

1 łyżeczka papryki słodkiej suszonej

1/2 łyżeczki curry

Farsz

3 duże papryki czerwone

1 duża cebula

3 duże ząbki czosnku

3 łyżki tartych orzechów włoskich BackMit

4 łyżki oleju Rapso

1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)

Dodatkowo proponujemy do podania:

Olej pietruszkowy

150 ml oleju Rapso

1 pęczek natki pietruszki

2 duże ząbki czosnku

otarta skórka z 1 limonki lub małej cytryny

sól, pieprz do smaku

Chrupki chlebek paprykowy najlepiej smakuje
z olejem pietruszkowym

Fot. VOG Polska  Sp. z o.o.

Wykonanie

Farsz: Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę. Czosnek obierz i zetrzyj na drobno. Rozgrzej olej, dodaj paprykę (wraz z powstałym sokiem), mieszając smaż około 5 minut. Dodaj cebulę, dynię i smaż kolejne 5 minut, często mieszając. Wyłącz ogień, dodaj czosnek, wymieszaj i dopraw solą.

Ciasto: mąkę przesiej do większej miski. Dodaj drożdże, ciepłe mleko, olej, zioła, paprykę suszoną, curry, jajka, sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrabiaj 10–15 minut. Czynność tę można wykonać w mikserze z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od ręki.

Wyrobione ciasto formuj w kulę, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Zajmuje to od 30 do 60 minut.

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę. Chwilę wyrabiaj i uformuj wałek, który rozwałkujesz na prostokąt (wymiary 40×75 cm).

Wyłóż na ciasto równomiernie farsz. Ciasto złóż wzdłuż dłuższego boku. Tak złożone ciasto pokrój na 6–7 pasów i każdy z nich pokrój na 3 koperty.

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, kawałki ciasta włóż luźno do formy. Całość odstaw na 15 minut do lekkiego podrośnięcia.

Chlebek upiecz w temperaturze 180°C przez 35–40 minut.

Składniki na olej pietruszkowy zmiksuj na gładko.

Chlebek podawaj ciepły z olejem pietruszkowym.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI