Składniki
500 g mąki pszennej chlebowej typu 750 + do podsypania
150 ml mleka
POLECAMY
100 ml oleju Rapso
2 jajka + 1 żółtko
7 g drożdży suszonych
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka ziół prowansalskich lub innych ulubionych
1 łyżeczka papryki słodkiej suszonej
1/2 łyżeczki curry
Farsz
3 duże papryki czerwone
1 duża cebula
3 duże ząbki czosnku
3 łyżki tartych orzechów włoskich BackMit
4 łyżki oleju Rapso
1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
Dodatkowo proponujemy do podania:
Olej pietruszkowy
150 ml oleju Rapso
1 pęczek natki pietruszki
2 duże ząbki czosnku
otarta skórka z 1 limonki lub małej cytryny
sól, pieprz do smaku
Chrupki chlebek paprykowy najlepiej smakuje
z olejem pietruszkowym
Fot. VOG Polska Sp. z o.o.
Wykonanie
Farsz: Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę. Czosnek obierz i zetrzyj na drobno. Rozgrzej olej, dodaj paprykę (wraz z powstałym sokiem), mieszając smaż około 5 minut. Dodaj cebulę, dynię i smaż kolejne 5 minut, często mieszając. Wyłącz ogień, dodaj czosnek, wymieszaj i dopraw solą.
Ciasto: mąkę przesiej do większej miski. Dodaj drożdże, ciepłe mleko, olej, zioła, paprykę suszoną, curry, jajka, sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrabiaj 10–15 minut. Czynność tę można wykonać w mikserze z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od ręki.
Wyrobione ciasto formuj w kulę, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Zajmuje to od 30 do 60 minut.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę. Chwilę wyrabiaj i uformuj wałek, który rozwałkujesz na prostokąt (wymiary 40×75 cm).
Wyłóż na ciasto równomiernie farsz. Ciasto złóż wzdłuż dłuższego boku. Tak złożone ciasto pokrój na 6–7 pasów i każdy z nich pokrój na 3 koperty.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, kawałki ciasta włóż luźno do formy. Całość odstaw na 15 minut do lekkiego podrośnięcia.
Chlebek upiecz w temperaturze 180°C przez 35–40 minut.
Składniki na olej pietruszkowy zmiksuj na gładko.
Chlebek podawaj ciepły z olejem pietruszkowym.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice