Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy

26 stycznia 2022

Chlebek dyniowo - cynamonowy

0 186

Aromatyczny chlebek dyniowo – cynamonowy z chrupiącą skórką to prosta w przygotowaniu i smaczna propozycja na przekąskę, popołudniowy deser czy dodatek do dań.

 

Składniki (mała keksówka):

250 g dyni pieczonej (około 400 g surowej)

½ szklanki oleju Rapso

100 g drobnego cukru trzcinowego demerara GoldPack

250 g mąki pszennej

2 jajka L (temperatura pokojowa)

cukier waniliowy

1 łyżeczka cynamonu

1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

szczypta soli

Dodatkowo:

1 łyżka masła (temperatura pokojowa)

3 łyżki cukru

1 łyżeczka cynamonu

 Chlebek dyniowo – cynamonowy.   Fot. Rapso

Wykonanie:

Włącz piekarnik na 175°C, góra-dół.

Wszystkie suche składniki wsyp do 1 miski.

Upieczoną dynię (przestudzoną) zmiksuj z jajkami i olejem.

Połącz ze sobą suche i mokre składniki.

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.

Przełóż ciasto do keksówki, wyrównaj powierzchnię.

Masło połącz z cukrem i cynamonem. Utworzoną kruszonką posyp wierzch ciasta.

Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut, do suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjmij ciasto z foremki (wraz z papierem) i przestudź.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy