Aromatyczny chlebek dyniowo – cynamonowy z chrupiącą skórką to prosta w przygotowaniu i smaczna propozycja na przekąskę, popołudniowy deser czy dodatek do dań.
Składniki (mała keksówka):
250 g dyni pieczonej (około 400 g surowej)
½ szklanki oleju Rapso
100 g drobnego cukru trzcinowego demerara GoldPack
250 g mąki pszennej
2 jajka L (temperatura pokojowa)
cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
szczypta soli
Dodatkowo:
1 łyżka masła (temperatura pokojowa)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Chlebek dyniowo – cynamonowy. Fot. Rapso
Wykonanie:
Włącz piekarnik na 175°C, góra-dół.
Wszystkie suche składniki wsyp do 1 miski.
Upieczoną dynię (przestudzoną) zmiksuj z jajkami i olejem.
Połącz ze sobą suche i mokre składniki.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż ciasto do keksówki, wyrównaj powierzchnię.
Masło połącz z cukrem i cynamonem. Utworzoną kruszonką posyp wierzch ciasta.
Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z foremki (wraz z papierem) i przestudź.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice