Chili Con Carne z sosem Hot Chili Roleski.

Newsy

Sos Hot Chili jest jednym z bardziej uniwersalnych sosów z pikantnej linii Roleski. Bazuje bowiem na połączeniu pomidorów, chili i papryki Scotch Bonnet.  Jego ostrość nie pali w przełyku, lecz nadaje potrawom odpowiednio wyważonej pikanterii.  Sos idealnie współgra z daniami kuchni południowoamerykańskiej, hiszpańskiej, meksykańskiej a nawet polskiej. To produkt uniwersalny, który może zastąpić ostry ketchup lub salsę pomidorową.

Sos Hot Chili od Roleski został opracowany na bazie najlepszych papryczek chili.  Dzięki swojej uniwersalności sprawdzi się  nie tylko jako dodatek do dań meksykańskich – np. chili con carne, burrito czy taco. Ostrość sosu Roleski docenią także fani kuchni polskiej - Hot Chili z powodzeniem podkręci bowiem smak mięs, naleśników na słono, oraz standardowo tostów i kanapek. Można go stosować w towarzystwie lub zamiast innych pomidorowo-paprykowych sosów. Jedno jest pewne - chilli poleca się na chillout z najbliższymi przy dobrym posiłku, w skład którego może wejść bardzo popularne danie - chili con carne.

 

POLECAMY

Chili Con Carne to tradycyjna potrawa kuchni teksańsko-meksykańskiej, która jest najczęściej spotykana w Ameryce w barach typu fast food. To syte danie bazuje na mięsie - najczęściej wołowym. Istnieją również wersje wegańskie zwane chilli sin carne, wtedy mięso zastępowane jest soczewicą lub dynią. Dla podkreślenia smaku chili con carne można je wzbogacić o chorizo oraz zaprawić śmietaną.

 

Sos Hot Chili Roleski 355g

Chili Con Carne z kiełbasą chorizo, kwaśną śmietaną i sosem Hot Chili Roleski

Składniki ( 5-6 porcji ) :

500 g mięsa mielonego wołowego

100 g kiełbaski chorizo

3 ząbki czosnku

2 duże cebule

1/2 łyżki kuminu

4 duże pomidory

2 czerwone papryki

1 łyżka koncentratu/pasty pomidorowej

100 ml SOSU HOT CHILI OSTREGO ROLESKI

1 puszka czerwonej fasoli

1/2 puszki kukurydzy

skórka i sok otarta z 1 limonki

sól, pieprz

olej

Opcjonalnie:

kwaśna śmietana

posiekana kolendra

płatki chili

kukurydziane nachos lub ugotowany ryż

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Paprykę, pomidory i chorizo kroimy w kostkę.

Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i chorizo, smażymy 2 minuty. Przekładamy z patelni na talerz.

Na tę samą patelnię dodajemy jeszcze trochę oleju i wrzucamy mięso wołowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż będzie mocno zarumienione.

Do mięsa dorzucamy podsmażone wcześniej składniki, pomidory, pastę pomidorową/ koncentrat oraz SOS HOT CHILI. Doprawiamy kuminem, skórką i sokiem z limonki. Zagotowujemy i potem zmniejszamy ogień. Najlepiej pozostawić na małym ogniu na 1-2 h, mieszając co jakiś czas. Pod koniec gotowania dorzucamy fasolę i kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy w miskach z kukurydzianymi nachosami lub ugotowanym ryżem, łyżką kwaśnej śmietany, świeżą kolendrą i odrobiną płatków chili.

Sos Hot Chili Roleski 355g

Producent: ROLESKI Sp. z o.o.

Dystrybutor: ROLESKI Sp. z o.o.

Cena na półce: od 5,50 za 355g

www.republikaroleski.pl

Na                                         100g                      20g

Kalorie                                 124 kcal                25 kcal

Energia                                526 kJ                   105 kJ

Tłuszcz                                 < 0,5 g   0 g

Węglowodany                  29 g                       5,7 g

Białko                                   1,2 g                      0,2 g

Sól                                         1,5 g                      0,29 g

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI