Sos Hot Chili od Roleski został opracowany na bazie najlepszych papryczek chili. Dzięki swojej uniwersalności sprawdzi się nie tylko jako dodatek do dań meksykańskich – np. chili con carne, burrito czy taco. Ostrość sosu Roleski docenią także fani kuchni polskiej - Hot Chili z powodzeniem podkręci bowiem smak mięs, naleśników na słono, oraz standardowo tostów i kanapek. Można go stosować w towarzystwie lub zamiast innych pomidorowo-paprykowych sosów. Jedno jest pewne - chilli poleca się na chillout z najbliższymi przy dobrym posiłku, w skład którego może wejść bardzo popularne danie - chili con carne.
POLECAMY
Chili Con Carne to tradycyjna potrawa kuchni teksańsko-meksykańskiej, która jest najczęściej spotykana w Ameryce w barach typu fast food. To syte danie bazuje na mięsie - najczęściej wołowym. Istnieją również wersje wegańskie zwane chilli sin carne, wtedy mięso zastępowane jest soczewicą lub dynią. Dla podkreślenia smaku chili con carne można je wzbogacić o chorizo oraz zaprawić śmietaną.
Sos Hot Chili Roleski 355g
Chili Con Carne z kiełbasą chorizo, kwaśną śmietaną i sosem Hot Chili Roleski
Składniki ( 5-6 porcji ) :
500 g mięsa mielonego wołowego
100 g kiełbaski chorizo
3 ząbki czosnku
2 duże cebule
1/2 łyżki kuminu
4 duże pomidory
2 czerwone papryki
1 łyżka koncentratu/pasty pomidorowej
100 ml SOSU HOT CHILI OSTREGO ROLESKI
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
skórka i sok otarta z 1 limonki
sól, pieprz
olej
Opcjonalnie:
kwaśna śmietana
posiekana kolendra
płatki chili
kukurydziane nachos lub ugotowany ryż
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Paprykę, pomidory i chorizo kroimy w kostkę.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i chorizo, smażymy 2 minuty. Przekładamy z patelni na talerz.
Na tę samą patelnię dodajemy jeszcze trochę oleju i wrzucamy mięso wołowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż będzie mocno zarumienione.
Do mięsa dorzucamy podsmażone wcześniej składniki, pomidory, pastę pomidorową/ koncentrat oraz SOS HOT CHILI. Doprawiamy kuminem, skórką i sokiem z limonki. Zagotowujemy i potem zmniejszamy ogień. Najlepiej pozostawić na małym ogniu na 1-2 h, mieszając co jakiś czas. Pod koniec gotowania dorzucamy fasolę i kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy w miskach z kukurydzianymi nachosami lub ugotowanym ryżem, łyżką kwaśnej śmietany, świeżą kolendrą i odrobiną płatków chili.
Sos Hot Chili Roleski 355g
Producent: ROLESKI Sp. z o.o.
Dystrybutor: ROLESKI Sp. z o.o.
Cena na półce: od 5,50 za 355g
Na 100g 20g
Kalorie 124 kcal 25 kcal
Energia 526 kJ 105 kJ
Tłuszcz < 0,5 g 0 g
Węglowodany 29 g 5,7 g
Białko 1,2 g 0,2 g
Sól 1,5 g 0,29 g