Trinidad Scorpion od Roleski z linii sosów ostrych ma w swoim składzie chilli oraz suszoną papryczkę Trinidad Scorpion. Swoją nazwę zawdzięcza ona wyspie, z której pochodzi oraz kształtowi przypominającemu odwłok skorpiona - jednego z najgroźniejszych pajęczaków na świecie, którego jad wykazuje działanie neurotoksyczne. Ostrość pojawia się z opóźnieniem, dlatego nie warto przedobrzyć z ilością dodanego składnika.
Trinidad Scorpion od Roleski to sposób na podkręcenie smaku wielu potraw. Można go użyć do domowego hamburgera, hot doga, wołowiny, dań meksykańskich czy innej strawy wprost z piekielnej kuchni – naszym faworytem jest śniadaniowe burrito z dodatkiem awokado, jajka i salsy pomidorowej.
POLECAMY
Burrito jest jednym z popularniejszych dań meksykańskiej kuchni. Jego bazą jest pszenny placek wypełniony sycącym farszem, w którego skład najczęściej wchodzi mięso wołowe oraz ryż. Dodatki, które znajdziemy w nadzieniu klasycznego burrito to fasola, awokado, salsa oraz chilli. Kuchnia meksykańska specjalizuje się w pikantnych salsach oraz dodatkach, dlatego sos Trinidad Scorpion uzupełni smak tej potrawy nadając jej odpowiedniej ostrości, przy okazji idealnie komponując się ze smakiem delikatnych, słodkawych warzyw z pomidorową salsą oraz – w wersji śniadaniowej – z jajkiem.
Sos Trinidad Scorpion Roleski 300g
Burrito z awokado, jajkiem i salsą pomidorową z dodatkiem sosu Trinidad Scorpion Roleski
Składniki (4 porcje):
4 tortille pełnoziarniste
2 dojrzałe awokado
6 jajek
2 łyżki masła
2 duże pomidory
sok z połowy limonki
2 łyżki oleju sezamowego
1 cebula
1 garść świeżej kolendry
kilka łyżek sosu Trinidad Scorpion Roleski
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę i pomidory siekamy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, olejem sezamowym i sokiem z limonki, całość mieszamy.
2. Awokado kroimy w cienkie plastry, kolendrę siekamy.
3. Na dużej patelni topimy masło, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy omlet/przysmażoną jajecznicę.
4. Na suchej patelni rumienimy tortille.
5. Każdą tortillę smarujemy niewielką ilością SOSU TRINIDAD SCORPION, na środku wykładamy kawałek omletu, obok awokado, salsę pomidorową i kolendrę. Zginamy dwa boki i dół do środka i zwijamy w górę dociskając. Burrito można dodatkowo zrumienić na rozgrzanej patelni.
Sos Trinidad Scorpion Roleski 300g
Producent: ROLESKI Sp. z o.o.
Dystrybutor: ROLESKI Sp. z o.o.
Cena na półce: od 6,30 za 300g
100g 20g
Kalorie 150 kcal 30 kcal
Energia 629 kJ 126 kJ
Tłuszcz 4,7 g 0,9 g
Węglowodany 25 g 5 g
Białko 1,2 g 0,2 g
Sól 2,05 g 0,41 g
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Firma Roleski to rodzinne przedsiębiorstwo ze 100% polskim kapitałem, od ponad 40 lat związane z produkcją spożywczą. Firma zajmuje się projektowaniem i wytwarzaniem produktów premium - ketchupów, majonezów, musztard, sosów, dressingów, bulionów, marynat oraz octów oraz produktów ekologicznych - musztard bio, ketchupów bio oraz koncentratów pomidorowych bio. Wszystkie produkty Roleski nie zawierają konserwantów, glutenu i są wolne od GMO. Produkty pod marką Roleski dostępne są zarówno w wygodnych opakowaniach przeznaczonych dla indywidualnych konsumentów, jak i również w formatach dedykowanych dla rynku HoReCa. Polskość oraz rodzinność firmy Roleski to cechy, które skutkują szczególnym ukierunkowaniem firmy na naszych rodzimych, polskich konsumentów oraz najwyższą jakością produktów. Gwarantem najważniejszego atutu marki – jakości – jest nazwisko założycieli i właścicieli firmy, którzy również jako konsumenci swoich produktów nieustannie czuwają nad ich renomą.