Burger z szarpanymi kotlecikami sojowymi z dodatkiem Sosu do Hamburgerów i Hot Dogów Roleski Street Food

Zdrowe przepisy

Historia burgerów sięga początków XIX, kiedy to po raz pierwszy pewien właściciel baru w Teksasie zaserwował swoim gościom kotlet mielony na grzance z sałatą i dodatkiem sosów. Smakołyk, mimo paru ewolucji, pozostał w menu milionów restauracji i stał się międzynarodowym przysmakiem. Burgery z sukcesem można przygotować w swojej kuchni, wzbogacając je o wegetariańskie składniki, jak na przykład kotleciki sojowe i podając z Sosem do Hamburgerów i Hot Dogów Roleski.

Jednym z najpopularniejszych dań typu fast food, które cieszy się niesłabnącą popularnością, jest burger. Chrupiąca bułka wypełniona sporym kawałkiem mięsa i warzywami skąpanymi w gęstym sosie – na jego widok ślinka cieknie niejednemu! Burgery mogą jednak przybierać różne wersje, zarówno mięsne, jak i rybne czy wegetariańskie. Domowe burgery z kotlecikami sojowymi to sposób na poznanie zupełnie nowego smaku. Sos do Hamburgerów i Hot Dogów Roleski podkreśli smak tego dania i sprawi, że chętnie do niego wrócimy.

Sos do Hamburgerów i Hot Dogów z linii Street Food powstał na bazie jednego z najpopularniejszych sosów – Worcester – z dodatkiem kremowego majonezu, pomidorów i przypraw. Stąd idealnie sprawdzi się jako baza domowego burgera – w wersji mięsnej i wegetariańskiej.

POLECAMY

Burger z szarpanymi kotlecikami sojowymi z dodatkiem Sosu do Hamburgerów i Hot Dogów Roleski Street Food

Składniki:

- 4 bułki do burgerów

-  kotlety sojowe (1 paczka) 

- bulion warzywny

- sos sojowy

- papryka wędzona w proszku

- cebula czerwona

- cynamon i kmin rzymski

- sól i pieprz

- 1 pomidor

- 4 plasterki sera żółtego

- 1 sałata

- sos Roleski – Street Food do Hamburgerów i Hot Dogów

Sos do Hot Dogów i Parówek
Fot. Roleski

Sposób przygotowania:

Kotleciki moczymy w bulionie przez około 30-40 minut, następnie odsączamy  ręcznikami papierowymi i kroimy w paseczki.

Na maśle szklimy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka.

Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone kotleciki i doprawiamy sosem sojowym, łyżeczką wędzonej papryki, szczyptą cynamonu, szczyptą kminu rzymskiego solą i pieprzem.

Smażymy 3-4 minuty na brązowy kolor.

Bułki do burgerów smarujemy sosem Roleski do Hamburgerów i Hot Dogów, układamy sałatę, ser, pomidora i kotleciki, a następnie polewamy sosem i kładziemy górną bułkę.

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI