SKŁADNIKI:
- 600 g mięsa wołowego mielonego (1 : 1 szponder i zrazowa)
Przyprawy do mięsa:
- sól, pieprz
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego (do smażenia)
Placki z cukinii:
- 500 g cukinii
- 1 cebula szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki (20 g) mąki
- sól, pieprz
- ½ łyżeczki kuminu
- 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego (do smażenia)
Keczup jabłkowy:
- 200 g jabłek
- 100 g cebuli
- 80 g koncentratu pomidorowego
- ½ szklanki wody
- 20 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki ziela angielskiego mielonego
- sól, pieprz
- 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego do smażenia
Dodatkowo:
- 120 g sałaty masłowej lub rzymskiej
- 150 g pomidora
- 80 g cebuli czerwonej
- 4 łyżki (100 g) jogurtu naturalnego gęstego
Sposób wykonania:
- Mięso mielone wymieszać z przyprawami i wodą. Wyrabiać przez ok. 5 min, a następnie uformować burgery i zostawić je w temperaturze pokojowej przez 15 min.
- Jabłka obrać, wydrążyć z nich gniazda nasienne i rozdrobnić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie na rozgrzany olej wyłożyć wszystkie składniki keczupu, dodać przyprawy i dusić ok. 20 min, aż smaki się połączą. Na koniec keczup utrzeć blenderem na gładką masę.
- Cukinię i cebulę szalotkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a czosnek rozdrobnić. Następnie wszystkie składniki na placki wymieszać w misce. Uformować placki o średnicy 10 cm i smażyć na patelni. Po usmażeniu odsączyć z nich nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
- W międzyczasie rozgrzać patelnię grillową i smażyć burgery, wcześniej posmarowane z dwóch stron olejem, i grillować – ok. 2–3 min z każdej strony, w zależności, jaki chcemy uzyskać stopień wysmażenia.
- Na koniec placki z cukinii posmarować jogurtem, ułożyć na nich sałatę, burgera i pocięte w plastry warzywa, kolejno przykryć pozostałymi plackami. Keczup z jabłek podawać osobno.
Wartość odżywcza 1 porcji
Wartość energetyczna: 600 kcal
w tym:
procent energii z tłuszczu: 61,7%
procent energii z węglowodanów: 21,9%
procent energii z białka: 16,4%
procent energii z sacharozy: 5,97%
Tłuszcz ogółem: 41 g
cholesterol ogółem: 152 mg
kwasy tłuszczowe nasycone: 9,45 g – 22,97%
kwasy tłuszczowe jednonienasycone:...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!