Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy

29 sierpnia 2019

NR 4 (Sierpień 2019)

Burger wołowy na plackach z cukinii z keczupem z jabłek

0 97

SKŁADNIKI:

  • 600 g mięsa wołowego mielonego (1 : 1 szponder i zrazowa)

Przyprawy do mięsa:

  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego (do smażenia)

Placki z cukinii:

  • 500 g cukinii 
  • 1 cebula szalotka 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki (20 g) mąki
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki kuminu 
  • 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego (do smażenia)

Keczup jabłkowy:

  • 200 g jabłek 
  • 100 g cebuli 
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • ½ szklanki wody 
  • 20 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego mielonego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego do smażenia 

Dodatkowo:

  • 120 g sałaty masłowej lub rzymskiej 
  • 150 g pomidora
  • 80 g cebuli czerwonej 
  • 4 łyżki (100 g) jogurtu naturalnego gęstego

Sposób wykonania:

  1. Mięso mielone wymieszać z przyprawami i wodą. Wyrabiać przez ok. 5 min, a następnie uformować burgery i zostawić je w temperaturze pokojowej przez 15 min.
  2. Jabłka obrać, wydrążyć z nich gniazda nasienne i rozdrobnić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie na rozgrzany olej wyłożyć wszystkie składniki keczupu, dodać przyprawy i dusić ok. 20 min, aż smaki się połączą. Na koniec keczup utrzeć blenderem na gładką masę.
  3. Cukinię i cebulę szalotkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a czosnek rozdrobnić. Następnie wszystkie składniki na placki wymieszać w misce. Uformować placki o średnicy 10 cm i smażyć na patelni. Po usmażeniu odsączyć z nich nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
  4. W międzyczasie rozgrzać patelnię grillową i smażyć burgery, wcześniej posmarowane z dwóch stron olejem, i grillować – ok. 2–3 min z każdej strony, w zależności, jaki chcemy uzyskać stopień wysmażenia. 
  5. Na koniec placki z cukinii posmarować jogurtem, ułożyć na nich sałatę, burgera i pocięte w plastry warzywa, kolejno przykryć pozostałymi plackami. Keczup z jabłek podawać osobno.

Wartość odżywcza 1 porcji 
Wartość energetyczna:    600 kcal

w tym:
procent energii z tłuszczu:                                      61,7%
procent energii z węglowodanów:                           21,9%
procent energii z białka:                                          16,4%
procent energii z sacharozy:                                   5,97%

Tłuszcz ogółem:                                                       41 g
cholesterol ogółem:                                               152 mg
kwasy tłuszczowe nasycone:                   9,45 g – 22,97%
kwasy tłuszczowe jednonienasycone:...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy