Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy , Newsy

8 października 2019

Bułeczki orkiszowe z rodzynkami

0 11

Ciepłe, aromatyczne i rozpływające się w ustach drożdżówki to świetny pomysł na śniadanie, czy urozmaicenie filiżanki gorącej kawy. Przygotowując je na bazie  mąki orkiszowej, możemy zmienić znaną wszystkim tradycyjną wersję bułeczek z dodatkiem sera i rodzynek, w pożywny i wartościowy posiłek.

 

Pachnące drożdżowe bułeczki to idealny dodatek do porannej kawy.

Fot. VOG Polska

Składniki na ciasto:

500 g mąki orkiszowej

250 ml mleka

80 g masła

70 g cukru

1 jajko

2 żółtka

7 g drożdży suszonych

kilka kropli olejku waniliowego

szczypta soli

Składniki na nadzienie:

250 g sera białego

100 g rodzynek BackMit

50 g masła (miękkiego)

3 łyżki cukru

1 łyżka cynamonu

1 jajko

50 ml mleka

Wykonanie

1. Do dużej miski  przesypujemy wszystkie suche składniki niezbędne do przygotowania ciasta. Jednocześnie łączymy roztopione masło z mlekiem i całość dolewamy do miski. Dodajemy jajko, żółtko i olejek. Wszystko dokładnie przez kilka minut wyrabiamy, aż do momentu uzyskania elastycznego ciasta. Można to zrobić rękoma lub z wykorzystaniem robota kuchennego, używając końcówki do ciasta drożdżowego.

2.  Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy  w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

3.  W czasie, kiedy ciasto będzie wyrastać, możemy przygotować nadzienie. W tym celu rozgniatamy ser i dodajemy do niego pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy.

4.  Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lub blat i dzielimy na dwie części. Pierwszą połowę rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 2 cm i wykładamy na nie 1/2 nadzienia. Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc podłużny wałek. Następnie tniemy go na 2–3 cm plastry. Powtarzamy czynność z drugą częścią ciasta.

5. Zwinięte plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując  odpowiednie odstępy. Odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.

6.  Smarujemy wyrośnięte ciasto mlekiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C, na środkowej półce przez 15–20 minut.

7. Przed podaniem posypujemy bułeczki cukrem pudrem lub smarujemy lukrem.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy