Bowl z marynowanym udkiem kurczaka, pieczonymi batatami i awokado

Zdrowe przepisy Newsy

Buddha bowl, czyli miska Buddy, to sałatka uwielbiana przez miłośników niecodziennych smaków i zdrowych dodatków zebranych na jednym talerzu. W jej klasycznej wersji znajdziemy ziarna, warzywa, pasty oraz dopełniające całość sosy. Choć kombinację składników możemy tworzyć sami, warto wypróbować przepis na bowl z marynowanym udkiem kurczaka, pieczonymi batatami i awokado z dodatkiem ostrego sosu Ghost Pepper Roleski.

Sos Ghost Pepper, zupełnie jak reszta sosów bardzo ostrych Roleski, to doskonały sposób na wzbogacenie buddha bowl, jak i zwykłych sałatek. Nie tylko jego smak zachwyca orientalnością – formuła sosu wzbogacona jest egzotycznymi składnikami takimi jak ananas, imbir i curry, a w składzie nie znajdziemy ulepszaczy smaku ani glutenu. Dzięki temu Sos Ghost Pepper Roleski idealnie sprawdza się jako uzupełnienie kolorowej mieszanki buddha bowl. Naszą propozycją takiej miseczki obfitości jest bowl z marynowanym udkiem kurczaka, wypełniony dodatkowo pieczonymi batatami oraz awokado – danie, od którego można się uzależnić!

POLECAMY

Sos Ghost Pepper  Roleski

Bowl z marynowanym udkiem kurczaka, pieczonymi batatami i awokado

Składniki (4 porcje) :

◦ 4 udka z kurczaka

◦ 1 dojrzałe, duże awokado

◦ 2 bataty

◦ 100 g pomidorków cherry

◦ 200/250 g ugotowanej kaszy pęczak/bulgur/jęczmiennej

◦ 1/2 czerwonej cebuli

◦ 1 ząbek czosnku

◦ sól, pieprz

◦ olej sezamowy

◦ garść świeżej mięty

sos Ghost Pepper Roleski

Marynata:

 ◦ 1 ząbek czosnku

◦ sok z 1/2 cytryny

◦ 4 łyżki oliwy/ oleju rzepakowego

◦ 1 łyżeczka słodkiej papryki, papryki wędzonej, tymianku

◦ 1/2 łyżeczki chili

◦ sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Składniki na marynatę blendujemy, nacieramy udka kurczaka, przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy do lodówki na min. 1h.

Bataty obieramy i kroimy w grube plastry, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Wkładamy kurczaka i bataty. Pieczemy ok. 40-45 minut (bataty można wyjąć wcześniej).

Awokado kroimy w plastry, pomidorki cherry w połówki/ćwiartki.

Czerwoną cebulę, czosnek i 3/4 mięty drobno siekamy. Mieszamy z kaszą, kropimy olejem sezamowym, doprawiamy solą i pieprzem.

Do misek nakładamy kaszę, na wierzchu układamy upieczone bataty, udko z kurczaka, awokado, pomidorki. Kropimy sosem Ghost Pepper Roleski i dekorujemy listkami mięty. Smacznego !

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI