Historia marki sięga 1913 roku, kiedy to mieszkający w Nowym Jorku Richard Hellmann zaczął sprzedawać w swoich delikatesach sos oparty na domowej recepturze żony, Margaret. Richard oznaczył lubiany przez konsumentów i zyskujący popularność majonez niebieską kokardką, która stała się symbolem jakości i do dzisiaj widnieje na etykietach produktu.
W ciągu 110 lat pracy nad recepturą marka Hellmann’s stworzyła bogatą w smaku i wyjątkowo kremową kompozycję. Jej sekretem jest m.in. doskonała jakość składników, takich jak jaja z chowu na wolnym wybiegu czy olej rzepakowy pochodzący ze zrównoważonych upraw. Dzięki długoletniemu doświadczeniu oraz unikalnej technologii ubijania dziś majonezy Hellmann’s zdobywają serca miłośników pysznego jedzenia bogatym, wyjątkowo kremowym smakiem.
POLECAMY
Hellmann’s – idealnie dopasowany do preferencji smakowych Polaków
Majonez Babuni i Majonez Original – oto dwa główne warianty słynnego produktu oferowane przez markę na polskim rynku. Pierwszy z nich charakteryzuje się delikatnym, słodkim smakiem, podczas gdy drugi ma bardziej kwaśny profil. Obydwa warianty łączy wysoka jakość składników. Znajdują się w nich jaja z chowu na wolnym wybiegu i olej rzepakowy pochodzący ze zrównoważonych upraw, dzięki czemu produkty są źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3. Co ważne, nie zawierają one konserwantów.
Majonezy Hellmann’s w nowej odsłonie
Hellmann’s podąża za obowiązującymi na rynku trendami i odpowiada na potrzeby konsumentów, więc już wkrótce na sklepowych półkach pojawią się słoiki w nowych rozmiarach: 340 ml oraz 500 ml. Będą one opatrzone odmienioną etykietą nawiązującą do nowej strategii promocji. Pod charakterystycznym logiem z niebieską kokardą wprowadzoną w 1913 r. przez Richarda Hellmanna pojawi się napis „wyjątkowo kremowy” nawiązujący do hasła marki oraz znaczek informujący o tym, że produkt nie zawiera konserwantów. Wysoką jakość składników majonezu podkreśli grafika rozbitych na pół jajek, wraz z doprecyzowaniem „z wolnego wybiegu”. Ponadto na odwrocie opakowania będzie można przeczytać, że olej użyty w procesie produkcji pochodzi ze zrównoważonych upraw, a majonez jest źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3.
Hellmann’s stawia na kanapki
Według badań przeprowadzonych przez IPSOS, na polskich stołach królują kanapki. Na śniadanie, przekąskę, szybki lunch do pracy czy kolację – aż 97% Polaków nie wyobraża sobie bez nich dnia1. Dlatego jednym z kluczowych elementów nowej strategii promocyjnej marki będzie inspirowanie konsumentów i dostarczanie im pomysłów na doskonałe kanapki urozmaicone smakiem kultowego, kremowego majonezu.
Hellmann’s w nowej odsłonie: przepisy na kremowe kanapki
Kremowa kanapka z indykiem
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej patelnię grillową lub opiekacz, opiecz w nim pieczywo.
Krok 2
Posmaruj majonezem podgrzane na grillu kromki chleba.
Krok 3
Na dwie kromki chleba nałóż roszponkę i rukolę, następnie plastry indyka i pokrojone pomidorki koktajlowe. Na wierzch dodaj kiełki.
Krok 4
Tak przygotowane kanapki przykryj pozostałymi dwoma kromkami chleba posmarowanymi majonezem.
Kanapka z łososiem
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej grill lub patelnię na średnim ogniu. Posmaruj filety z łososia oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem, skórką z cytryny, sokiem z cytryny i suszonym (lub świeżym) koperkiem. Umieść filety skórą do dołu na grillu lub patelni i grilluj je przez około 3-4 minuty z każdej strony lub do momentu, aż będą ugotowane i będą łatwo łuszczyć się widelcem. Gdy łosoś będzie już ugotowany, zdjąć go z ognia i odstaw na chwilę.
Krok 2
Przekrój ciabattę lub bagietkę na pół, tak aby kawałki chleba nie rozdzieliły się całkowicie (tworząc kieszeń) i posmaruj wnętrze obfitą ilością majonezu Hellmann's. Ułóż liście sałaty i filety z łososia na majonezie. Dodaj plasterki ogórka, czerwoną cebulę, koperek lub kiełki do smaku.
Krok 3
Podawaj natychmiast z ulubionym dodatkiem, takim jak frytki, sałatka coleslaw lub zwykła zielona sałata.
Kanapka z awokado
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Najpierw ugotuj jajka na twardo. W tym celu umieść jajka w garnku, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do niskiego i gotować przez 9 do 12 minut. Wyjmij jajko, pozwól mu ostygnąć w zimnej wodzie, a następnie pokrój obrane jajko na plasterki. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 2
W międzyczasie można również gotować jarmuż (użyj tylko liści i usuń twardą łodygę) w gorącej wodzie przez kilka minut, aby zmiękł na tyle, aby można go było ugryźć. Możesz również skropić kapustę oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, aby dodać jej dodatkowego smaku.
Krok 3
Lekko opiecz dwie kromki ulubionego chleba (w tosterze lub na patelni), a następnie posmaruj jedną z nich majonezem. Na wierzchu ułożyć plasterki ogórka, kiełki, jajko, awokado, plasterki sera i jarmuż. Na wierzchu ułożyć drugą kromkę chleba posmarowaną majonezem.
O nowej kampanii
Powyższym działaniom towarzyszy nowa koncepcja komunikacyjna. Jej główny przekaz opiera się na podkreśleniu bogatego, wyjątkowo kremowego smaku, tak cenionego przez konsumentów. Zostało to wyrażone w haśle kampanii: „Bogaty smak, wyjątkowo kremowy. Od 1913 roku”. W ten sposób została też podkreślona długoletnia historia marki, bo dzisiejszy, doskonały smak majonezów Hellmann’s to wynik ponad 110-letniej pracy nad jego recepturą.
O działaniach marki Hellmann’s stanie się głośno dzięki kampanii m.in. w telewizji i Internecie. Nową komunikację będą wspierały także aktywności PR. Więcej informacji dotyczących historii i działań marki oraz inspiracje na dania z majonezem Hellmann’s znajdują się na: www. przepisy.pl/hellmanns.
Rekomendowana cena detaliczna produktów:
Majonez Hellmann’s Babuni lub Original 340 ml - 10,99 zł
Majonez Hellmann’s Babuni lub Original 500 ml - 13,99 zł