Nie wymyślili go Amerykanie ani Włosi. Nie został też stworzony do podkręcania smaku karkówki czy kiełbasy. Geneza najpopularniejszego sosu na świecie może zadziwiać, ponieważ powstał… w Chinach jako dodatek do dań rybnych. Długa historia ketchupu sprawiła, że jego receptura zmieniała się w zależności o tego, w jakim kraju się pojawiał.
POLECAMY
Ketchup BIO Roleski 340g
oryginalny, z jalapeño, z suszonymi pomidorami
W ten sposób pojawił się i w Polsce, gdzie od pierwszej połowy XX wieku zasiada na wspólnym tronie razem z majonezem i musztardą. Lata doświadczeń i zmiany trendów żywieniowych sprawiły, że w ostatnich latach dużą popularnością cieszą się produkty ekologiczne – dlatego też firma Roleski opracowała recepturę ketchupów BIO w trzech wariantach smakowych – oryginalny, jalapeño pikantny oraz z dodatkiem suszonych pomidorów. Linia sosów BIO to ukłon w stronę ekologicznych upraw i zdrowszego żywienia.
Bądź BIO i jedz BIO
Ketchupy Roleski BIO produkowane są z naturalnych, wyselekcjonowanych, certyfikowanych oraz, co najważniejsze, wolnych od GMO ekologicznych składników. Organiczne produkty spożywcze wytwarzane są z surowców pochodzących z upraw ekologicznych, w których nie stosuje się pestycydów oraz sztucznych nawozów. Nie zawierają one konserwantów. Charakterystyczną cechą produktów BIO jest umieszczony na etykietach certyfikat w kształcie listka na zielonym tle. Jego obecność gwarantuje zgodność produktu z normami Unii Europejskiej w zakresie produkcji i znakowania produktów ekologicznych.
Trio marzeń
W linii ketchupów BIO od Roleski znajdują się trzy specjalnie opracowane smaki, które sprostają wymaganiom kubków smakowych osób lubiących zarówno pikantne odsłony sosów pomidorowych, jak i wielbicieli bardziej ziołowych propozycji.
Ekologiczny ketchup BIO z dodatkiem papryczek jalapeño to najlepszy wybór dla tych, którzy lubią ostrzejszą kuchnię. Może być stosowany jako samodzielny dodatek do kiełbasy, żeberek, karkówki czy szaszłyka. Wersja jalapeño podkręci też smak wegetariańskich dań, takich jak pasztet z soczewicy czy bezmięsny gyros ze względu na swój specyficzny smak, który wyróżnia ten ketchup na tle innych ostrych sosów.
Ketchup Ekologiczny BIO z Suszonymi Pomidorami Łagodny to recepta na podwójnie pomidorowy smak. Ten wariant ketchupów ekologicznych Roleski stworzy duet idealny z lekką kanapką, a również podkręci smak klopsików w sosie pomidorowo-paprykowym. Można go również dodać do domowych dressingów czy zapiekanek. Dodatek suszonych pomidorów nadaje ketchupowi odrobinę szlachetnej słodyczy.
Ketchup Ekologiczny BIO Oryginalny Łagodny to gwarancja smaku w zgodzie z naturą, która zadowoli wszystkich domowników. Z łatwością znajdzie swoje miejsce przy rodzinnym stole – i nikomu go nie odda! Najlepiej smakuje z grzankami z serem, parówkami drobiowymi czy jako dodatek do frytek.
Ketchupy BIO Roleski są ekologiczne i nie posiadają w swoim składzie skrobi oraz glutenu. Każde 100 gramów produktu powstało z aż 218 gramów wyselekcjonowanych pomidorów dojrzewających w promieniach słońca. Ketchup Ekologiczny BIO Oryginalny Łagodny, z dodatkiem papryczek jalapeño czy z dodatkiem suszonych pomidorów sprawdzą się jako dodatek w każdej diecie – również wegetariańskiej. Spróbuj, a na pewno polubisz!
Ketchup Ekologiczny BIO z Suszonymi Pomidorami Łagodny
Cena: średnia cena półkowa ketchupu bio to 6,39 zł
Na 100g 20g
Kalorie 102 kcal 20 kcal
Energia 430 kJ 86 kJ
Tłuszcz < 0,5 g < 0,5 g
Węglowodany 22 g 4,4 g
Białko 1,9 g 0,4 g
Sól 2,2 g 0,45 g
Ketchup Ekologiczny BIO Oryginalny Łagodny
Cena: średnia cena półkowa ketchupu bio to 6,39 zł
Na 100g 20g
Kalorie 92 kcal 18
Energia 388 kJ 78 kJ
Tłuszcz < 0,5 g < 0,5 g
Węglowodany 20 g 3,9 g
Białko 1,8 g 0,4 g
Sól 2,3 g 0,46 g
Ketchup Ekologiczny BIO Jalapeno Pikantny
Cena: średnia cena półkowa ketchupu bio to 6,39 zł
Na 100g 20g
Kalorie 100 kcal 20 kcal
Energia 422 kJ 84 kJ
Tłuszcz < 0,5 g < 0,5 g
Węglowodany 21 g 4,3 g
Białko 1,9 g 0,4 g
Sól 2,4 g 0,48 g