Biała kiełbasa pieczona z warzywami

Newsy

Biała kiełbasa, to dla wielu osób potrawa, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Zazwyczaj podajemy ją w wersji gotowanej z dodatkiem chrzanu. A gdyby tak wzbogacić ją warzywami, a całość upiec? Zyskujemy pełnowartościowy posiłek, a dodatkowo wyjątkową oprawę tradycyjnego dania.

Składniki (6 porcji):

6 kiełbas białych parzonych

POLECAMY

800 g ziemniaków

6 średnich szalotek

2 czerwone papryki

4 ząbki czosnku

oliwki Beach Flower (ilość według upodobań)

papryczki Piri-Piri (ilość według upodobań)

olej Rapso

ulubione świeże zioła, np. rozmaryn, cząber, tymianek

1/2 szklanki wytrawnego białego wina

sól, pieprz

Wykonanie:

1. Kiełbasy kroimy na połówki i lekko nacinamy.

2. Ziemniaki obieramy, a następnie kroimy w łódeczki.

3. Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy. Obraną cebulę kroimy w połówki, a czosnek w cienkie plasterki.

4. Ziemniaki, paprykę, cebulę i czosnek przekładamy do formy do pieczenia. Dodajemy 2 łyżki oleju, 1/3 łyżeczki soli (lub do smaku), szczyptę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy, a na wierzch dodajemy  kładziemy kiełbaski, posypujemy ziołami i dolewamy wino.

5. Tak przygotowaną potrawę wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika (z funkcją góra-dół) i pieczemy 45 minut lub do momentu uzyskania miękkości ziemniaków.

6. Po tym czasie dodajemy pokrojone oliwki oraz papryczki i pieczemy jeszcze 5 minut. Podajemy z ulubioną surówką.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

 

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI