Składniki (6 porcji):
6 kiełbas białych parzonych
POLECAMY
800 g ziemniaków
6 średnich szalotek
2 czerwone papryki
4 ząbki czosnku
oliwki Beach Flower (ilość według upodobań)
papryczki Piri-Piri (ilość według upodobań)
olej Rapso
ulubione świeże zioła, np. rozmaryn, cząber, tymianek
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
sól, pieprz
Wykonanie:
1. Kiełbasy kroimy na połówki i lekko nacinamy.
2. Ziemniaki obieramy, a następnie kroimy w łódeczki.
3. Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy. Obraną cebulę kroimy w połówki, a czosnek w cienkie plasterki.
4. Ziemniaki, paprykę, cebulę i czosnek przekładamy do formy do pieczenia. Dodajemy 2 łyżki oleju, 1/3 łyżeczki soli (lub do smaku), szczyptę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy, a na wierzch dodajemy kładziemy kiełbaski, posypujemy ziołami i dolewamy wino.
5. Tak przygotowaną potrawę wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika (z funkcją góra-dół) i pieczemy 45 minut lub do momentu uzyskania miękkości ziemniaków.
6. Po tym czasie dodajemy pokrojone oliwki oraz papryczki i pieczemy jeszcze 5 minut. Podajemy z ulubioną surówką.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice