Beza Pavlova z owocami, bitą śmietaną i masłem orzechowym

Zdrowe przepisy

Dostojna i elegancka, ale nie brak jej fantazji! Taka jest nasza Pavlova z owocami, bitą śmietaną i masłem orzechowym. W tym wydaniu nie można jej odmówić doskonałej prezencji i wybornego smaku. W sam raz, aby uczcić wyjątkową okazję lub celebrować słoneczne popołudnie.

Składniki

4 białka z jajek w rozmiarze L

250 g drobnego cukru

POLECAMY

1 łyżeczka octu

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo

250 ml śmietany 36%

1 cukier waniliowy

3–4 łyżki masła orzechowego

250 g truskawek

100 g borówek

garść płatków migdałowych KRESTO SELECT

Beza Pavlova z owocami, bitą śmietaną i masłem orzechowym
Fot. KRESTO

Wykonanie

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Białka przełóż do misy miksera i ubij na sztywno.

Dodawaj po 1 łyżce cukru miksując 3–4 minuty pomiędzy kolejnymi dodawanymi łyżkami.

Gdy białka są już szkliste i nie wyczuwasz drobinek cukru między palcami, dodaj ocet nie przerywając miksowania.

Dodaj mąkę i wymieszaj na najniższych obrotach miksera.

Na blaszkę do pieczenia wyłóż papier do pieczenia i wyrysuj na nim okrąg o średnicy około 20 cm.

Wyłóż na środek okręgu masę i przy pomocy szpatułki uformuj kształt bezy.

Wstaw blaszkę do piekarnika na 5 minut (w temp. 180°C), po tym czasie zmniejsz do 110°C i susz bezę 2,5 godziny.

Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i ostudź bezę.

Ubij kremówkę z cukrem waniliowym na sztywno.

Masę kremową wyłóż na wierzch wystudzonej bezy, a następnie udekoruj owocami i masłem orzechowym (jeśli jest zbyt gęste rozcieńcz je odrobiną oleju Rapso).

Na koniec posyp całość płatkami migdałowymi.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI