Składniki
4 białka z jajek w rozmiarze L
250 g drobnego cukru
POLECAMY
1 łyżeczka octu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
250 ml śmietany 36%
1 cukier waniliowy
3–4 łyżki masła orzechowego
250 g truskawek
100 g borówek
garść płatków migdałowych KRESTO SELECT
Beza Pavlova z owocami, bitą śmietaną i masłem orzechowym
Fot. KRESTO
Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Białka przełóż do misy miksera i ubij na sztywno.
Dodawaj po 1 łyżce cukru miksując 3–4 minuty pomiędzy kolejnymi dodawanymi łyżkami.
Gdy białka są już szkliste i nie wyczuwasz drobinek cukru między palcami, dodaj ocet nie przerywając miksowania.
Dodaj mąkę i wymieszaj na najniższych obrotach miksera.
Na blaszkę do pieczenia wyłóż papier do pieczenia i wyrysuj na nim okrąg o średnicy około 20 cm.
Wyłóż na środek okręgu masę i przy pomocy szpatułki uformuj kształt bezy.
Wstaw blaszkę do piekarnika na 5 minut (w temp. 180°C), po tym czasie zmniejsz do 110°C i susz bezę 2,5 godziny.
Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i ostudź bezę.
Ubij kremówkę z cukrem waniliowym na sztywno.
Masę kremową wyłóż na wierzch wystudzonej bezy, a następnie udekoruj owocami i masłem orzechowym (jeśli jest zbyt gęste rozcieńcz je odrobiną oleju Rapso).
Na koniec posyp całość płatkami migdałowymi.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice