Bajgle z pastą muhammara, cheddarem, rukolą i Keczupem Premium Pikantnym Roleski

Zdrowe przepisy

Bajgle to puszyste, okrągłe bułeczki w kształcie pierścienia z dziurką w środku. Ten rodzaj pieczywa jest nam znany od lat, lecz  prawdziwą popularność zyskał dopiero w XX wieku dzięki emigrantom żydowskim zamieszkałym w Stanach Zjednoczonych. Aktualnie, bajgle na słodko lub wytrawnie chętnie wybierane są jako forma śniadania lub szybkiego posiłku na wynos. Naszym ulubionym połączeniem są te z pastą muhammara, cheddarem i rukolą z dodatkiem Ketchupu Pikantnego Premium Roleski.

Śniadanie to najważniejszy posiłek, dzięki któremu nabieramy energii na resztę dnia. Właśnie dlatego powinno być ono odpowiednio zbilansowane, syte, zdrowe i oczywiście pyszne. Aby nieco odczarować nasze śniadania, zamiast tradycyjnej bułki warto skusić się na bajgla. Bajgiel to pyszny wypiek - puszysty w środku i chrupiący na zewnątrz - idealnie sprawdzający się z twarożkiem i dżemem, zwłaszcza kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Dla fanów śniadań na słono - bajgiel będzie idealnie smakował z dodatkiem sera typu cheddar oraz rukoli, która przełamie całość smaku potrawy. Tajnym składnikiem dania będzie pasta z papryki z dodatkiem Ketchupu Pikantnego Premium Roleski.

Podstawą Ketchupu Pikantnego Premium Roleski są pomidory, które wpływają na smak, kolor i gęstość finalnego produktu. Firma Roleski stworzyła Ketchup Premium aż z 232 g pomidorów na każde 100 g ketchupu. W składzie nowego produktu od Roleski znajduje się także sól himalajska, ocet jabłkowy i cukier trzcinowy, dzięki czemu Ketchup Premium Pikantny zaskakuje lekką pikanterią, która przypadnie do gustu zarówno fanom ostrego, jak i łagodnego smaku. W recepturze Roleski nie ma miejsca na konserwanty, gluten czy zagęstniki, co dodatkowo podkreśla klasę premium nowego ketchupu.

POLECAMY

Bajgle z pastą muhammara, cheddarem i rukolą

Składniki: (4 porcje)

Muhammara - pasta z pieczonej papryki

 • 3 papryki czerwone

• 70- 100 g orzechów włoskich

 • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

 • sok z połowy limonki

• 2 ząbki czosnku

• 2 łyżki Ketchupu Pikantnego Premium Roleski

• szczypta płatków chili

 • szczypta soli

• 4 bajgle np. z makiem lub pełnoziarniste

 • 8 plasterków sera cheddar

 • garść Rukli

 • 1 pęczek posiekanej zielonej cebulki Muhammara

Bajgle z pastą muhammara, cheddarem  i rukolą

 Fot. Roleski

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Wkładamy do niego umyte papryki i pieczemy przez 20-30 minut, aż skóra mocno się zarumieni, a wręcz przypali.

Przekładamy papryki do plastikowych lub strunowych woreczków i po kilku minutach zdejmujemy  z nich skórę oraz pozbywamy się gniazd nasiennych.

Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, siekamy czosnek.

Wkładamy obrane papryki oraz resztę składników do kielicha blendera i blendujemy na pastę.

Bajgle kroimy na pół i smarujemy sporą ilością pasty muhammara, dodajemy po 2 plasterki cheddara, rukolę i zieloną cebulkę.

Smacznego!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI