Śniadanie to najważniejszy posiłek, dzięki któremu nabieramy energii na resztę dnia. Właśnie dlatego powinno być ono odpowiednio zbilansowane, syte, zdrowe i oczywiście pyszne. Aby nieco odczarować nasze śniadania, zamiast tradycyjnej bułki warto skusić się na bajgla. Bajgiel to pyszny wypiek - puszysty w środku i chrupiący na zewnątrz - idealnie sprawdzający się z twarożkiem i dżemem, zwłaszcza kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Dla fanów śniadań na słono - bajgiel będzie idealnie smakował z dodatkiem sera typu cheddar oraz rukoli, która przełamie całość smaku potrawy. Tajnym składnikiem dania będzie pasta z papryki z dodatkiem Ketchupu Pikantnego Premium Roleski.
Podstawą Ketchupu Pikantnego Premium Roleski są pomidory, które wpływają na smak, kolor i gęstość finalnego produktu. Firma Roleski stworzyła Ketchup Premium aż z 232 g pomidorów na każde 100 g ketchupu. W składzie nowego produktu od Roleski znajduje się także sól himalajska, ocet jabłkowy i cukier trzcinowy, dzięki czemu Ketchup Premium Pikantny zaskakuje lekką pikanterią, która przypadnie do gustu zarówno fanom ostrego, jak i łagodnego smaku. W recepturze Roleski nie ma miejsca na konserwanty, gluten czy zagęstniki, co dodatkowo podkreśla klasę premium nowego ketchupu.
POLECAMY
Bajgle z pastą muhammara, cheddarem i rukolą
Składniki: (4 porcje)
Muhammara - pasta z pieczonej papryki
• 3 papryki czerwone
• 70- 100 g orzechów włoskich
• 3-4 łyżki oliwy z oliwek
• sok z połowy limonki
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki Ketchupu Pikantnego Premium Roleski
• szczypta płatków chili
• szczypta soli
• 4 bajgle np. z makiem lub pełnoziarniste
• 8 plasterków sera cheddar
• garść Rukli
• 1 pęczek posiekanej zielonej cebulki Muhammara
Bajgle z pastą muhammara, cheddarem i rukolą
Fot. Roleski
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Wkładamy do niego umyte papryki i pieczemy przez 20-30 minut, aż skóra mocno się zarumieni, a wręcz przypali.
Przekładamy papryki do plastikowych lub strunowych woreczków i po kilku minutach zdejmujemy z nich skórę oraz pozbywamy się gniazd nasiennych.
Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, siekamy czosnek.
Wkładamy obrane papryki oraz resztę składników do kielicha blendera i blendujemy na pastę.
Bajgle kroimy na pół i smarujemy sporą ilością pasty muhammara, dodajemy po 2 plasterki cheddara, rukolę i zieloną cebulkę.