Apetyczne bułeczki drożdżowe z suszonymi daktylami

Zdrowe przepisy Newsy

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, koniecznie spróbuj naszego przepisu na drożdżowe węzełki daktylowo-orzechowe z kruszonkąoraz lukremi zaskocz bliskich wyjątkowym wypiekiem.Podpowiadamy jak przygotowaćdomowe bułeczki, które idealnie sprawdzą się na śniadanie lub umilą rodzinne spotkanie. Do przepisu zostały wykorzystane suszone daktyle z linii Bakal Soft, które dzięki specjalnemu procesowi nawodnienia, są gotowe do użycia od razu po wyjęciu z opakowania.

Przepis: drożdżowe węzełki daktylowo-orzechowe z kruszonką i lukrem


SKŁADNIKI:(na 12 sztuk)
Ciasto drożdżowe:
-25 g świeżych drożdży
-450 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
-150 ml letniego mleka
-70 g cukruszczypta soli
-50 g kwaśnej śmietany 18%
-1 większe jajko
-2 żółtka
-80 g miękkiego masła

Nadzienie daktylowe:
-2 op. daktyli suszonych Soft Bakal (2x150 g)
-100 g masła orzechowego 100%
-1 łyżeczka cynamonu
- ok. 50-100 ml gorącej wody

Dodatkowo:
-70 g orzechów laskowych Bakal, obranych ze skórki i posiekanych
-1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania

Kruszonka orzechowa:
-50 g zimnego masła
-50 g cukru trzcinowego
-100 g mąki pszennej
-20 g mielonych orzechów laskowych Bakal
-szczypta soli

Lukier:
-100 g cukru pudru
-1-2 łyżki mleka

POLECAMY

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto drożdżowe: odważyć wszystkie potrzebne składniki. Do miseczki wkruszyć drożdże, zasypać 2 łyżeczkami cukru, wlać 50 ml mleka i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 30g mąki i ponownie wymieszać, przykryć miseczkę ściereczką i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia drożdży. Po tym czasie wyrośnięty rozczyn przełożyć do dużej miski wraz z resztą mąki, cukru i mleka. Dodać również jajko, żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Całość wyrabiać mikserem z hakiem do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta (potrwa to dobre kilka minut). Pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło i ugniatać dalej do połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto pozostawić w misce na około 60 minut przykrywając ściereczką, aż co najmniej podwoi swoją objętość.

Nadzienie daktylowe: wszystkie składniki zblendować do uzyskania kremowej, ale wciąż gęstej pasty, którą łatwo będzie rozsmarować na cieście drożdżowym. Wodę najlepiej dolewać stopniowo, kontrolując konsystencję masy.

Kruszonka orzechowa: wszystkie składniki rozetrzeć w misce palcami do uzyskania sypkiej kruszonki, schować do lodówki.

Formowanie: wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na duży prostokąt podsypując odrobiną mąki. Połowę prostokąta wysmarować równo nadzieniem daktylowym, wysypać posiekane orzechy laskowe (70 g) i nakryć częścią ciasta bez daktyli. Pokroić nożem na 12 równych pasków, każdy pasek zwinąć w węzełek i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane drożdżówki pozostawić (przykrywając ściereczką) na 30 minut do napuszenia. Węzełki wysmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać obficie kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15-18 minut do ładnego zarumienienia. Wyjąć i przestudzić.

Lukier: składniki wymieszać w misce, gęstym lukrem polać drożdżówki.

Smacznego!

RADY: 
- W celu obrania orzechów laskowych ze skórki, należy podprażyć je na rozgrzanej suchej patelni do momentu, aż skórka zacznie pękać. Wtedy przełożyć orzechy na papierowy ręcznik i poprzez pocieranie usunąć niechciane skórki.
- Drożdżówki najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku, by  zapobiec wysychaniu.

Suszone daktyle z linii Soft, wprowadź je do swojej codziennej diety już teraz!
Idealnie sprawdzą się jako przekąska oraz dodatek do owsianki. Dzięki czemu dodadzą pozytywnej energii na cały dzień i pomogą skoncentrować się przy wykonywaniu codziennych obowiązków.Suszone daktyle z linii Bakal Soft są dostępne na stronie: bakalsklep.pl

Daktyle i orzechy dostępne są na stronie:

Bakal Soft Daktyle Suszone 150 g - Bakal Sklep

Nasze Suszone Daktyle z linii Bakal Soft zostały poddane specjalnemu procesowi nawodnienia, który wpływa na ich miękkość i delikatność.

Czytaj więcej

 

Bakal Naturalnie Orzechy laskowe łuskane 100 g - Bakal Sklep

Orzechy Laskowe z linii Bakal Naturalnie są doskonałym pomysłem na zdrową przekąskę. Są bogate w wapń i fosfor odpowiadające za mocne kości.

Czytaj więcej

O Bakal: 
Bakal to marka, która już od 30 lat dostarcza na polski rynek najlepszej jakości bakalie. Firma została zbudowana na przekonaniu, iż bakalie mają moc wartości i ogrom zastosowań. Dlatego też w swoim portfolio posiada np. bakalie bez konserwantów, przekąski bakaliowe z małą ilością soli, orzeszki oraz migdały w czekoladzie czy suszone daktyle w kakao.


Motto firmy brzmi: ,,Z miłości do bakalii”.

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI