Ananas faszerowany pikantnym ryżem z sosem Habanero Roleski

Zdrowe przepisy Newsy

Ananas to nie tylko wspaniała baza pod wszelkiego rodzaju koktajle i smoothie. Idealnie współgra również z daniami wytrawnymi oraz z tymi na słodko, doskonale wpisując się w  kuchnię orientalną, wszelkiego rodzaju sałatki i pizzę. Naszym faworytem jest ananas faszerowany pikantnym ryżem, wzbogacony o ostry sos Habanero Roleski. Ten palący podniebienie dodatek nie tylko pobudzi zmysły, ale także doskonale połączy się ze słodyczą tropikalnego owocu.

Sos Habanero z linii sosów bardzo ostrych Roleski to idealne wzbogacenie dań kuchni orientalnej, w której królują potrawy przepełnione pikantnością. Jest on klasycznym sosem BBQ wzmocnionym ostrą, suszoną papryką habanero. To jedna z najpopularniejszych papryczek stosowanych w przepisach pochodzących z różnych zakątków świata. Choć sos najczęściej dodawany jest do dań wędzonych, z grilla oraz stosowany jako marynata do czerwonego mięsa, sprawdza się on również w nietypowych połączeniach. Jednym z nich jest ananas faszerowany pikantnym ryżem, wzbogacony sosem Habanero Roleski. Charakterystyczna kombinacja egzotycznego owocu, ryżu i sosu wywołuje zdrowe uczucie sytości, jednocześnie intensywnie pobudzając kubki smakowe swoją pikantną słodyczą. 

POLECAMY

Ananas faszerowany pikantnym ryżem

Składniki ( 2 porcje) :

◦ 1 dojrzały ananas

◦ 100 g ryżu basmati

◦ 200 ml wody

◦ 12o ml mleka kokosowego

◦ 1 łyżeczka kurkumy

◦ 1/2 łyżeczki soli

◦ 1 łyżka oleju

◦ 1 szalotka

◦ 2 ząbki czosnku

◦ 2 cm imbiru

 ◦ 1 czerwona papryka

◦ sok z 1/2 limonki

◦ 2 łyżki sosu sojowego

◦ 4 łyżki sosu Habanero Roleski

◦ garść posiekanej kolendry

◦ prażone orzeszki ziemne

Sos Habanero Roleski

Sposób przygotowania:

1. Do rondla wsypujemy ryż, kurkumę i sól, wlewamy wodę, mleko kokosowe. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min. Ściągamy z ognia i odstawiamy.

2. Ananasa kroimy na pół wzdłuż, nie odcinając liści. Nacinamy miąższ w kratkę i za pomocą łyżki przekładamy na deskę do krojenia i siekamy w drobną kostkę (twardy rdzeń wyrzucamy). Połówki ananasa zostawiamy- posłużą jako miski do podania tej potrawy.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę, czosnek i imbir i smażymy  1-2 min, aż będą złote. Przekładamy do miseczki.

4. Paprykę siekamy w kostkę.

5. Do dużej miski wsypujemy wcześniej przygotowany ryż, cebulkę, ananas, paprykę, posiekaną kolendrę, wlewamy sos sojowy, sos habanero oraz sok z limonki. Dokładnie mieszamy.

6. Do ananasowych miseczek nakładamy ryż, posypujemy prażonymi orzeszkami ziemnymi i kilkoma listkami kolendry dla dekoracji.

Smacznego !

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI