Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

20 października 2014

50% zalecanej ilości sodu w codziennych kanapkach?

0 18
Gdy myślimy o niezdrowym jedzeniu automatycznie pojawiają nam się przed oczami frytki, pizza, czy smażony kurczak. Jednak jak pokazuje niedawne badanie, niewinne kanapki, stanowiące istotną część typowej diety Amerykanów, mają ogromny udział w codziennym spożyciu kalorii i sodu. W 2010 roku rekomendowana maksymalna dzienna dawka sodu została wyznaczona na 2,300 mg; osobom powyżej 50. roku życia, Afroamerykanom oraz osobom chorym na wysokie ciśnienie, cukrzycę i chroniczną chorobę nerek zalecało się spożycie jedynie 1,500 mg. Według Centrów Kontroli i Prewencji Chorób (CDC), wysokie spożycie sodu powoduje wysokie ciśnienie krwi, które stanowi główny czynnik ryzyka dla chorób serca i udarów, które są pierwszą z czterech głównych przyczyn śmierci w Stanach Zjednoczocnych.

Czy kanapki są zdrowe?

Dane analizowane przez naukowców pochodziły z przeprowadzonej w latach 2009-2010 narodowej ankiety „What We Eat in America”, badającej nawyki żywieniowe Amerykanów, w której prawie 6 tysięcy dorosłych powyżej 20. roku życia zapisywało wszystkie posiłki i napoje z poprzedniego dnia, dla których badacze określali zawartość odżywczą. Badacze podkreślali, że kanapki stanowią wyzwanie przy analizie, gdyż mogą zawierać różnego rodzaju składniki, co wpływa na ocenę zawartości sodu. Poproszono więc uczestników o indywidualne opisywanie składników kanapek, tak by umożliwić oddzielne ich kodowanie. W poprzednich badaniach, gdzie kanapki reprezentowano przy użyciu zaledwie jednego kodu, oceniano, że są one odpowiedzialne za jedynie około 4% dziennego spożycia sodu, co zdaje się być znacznym niedoszacowaniem.

Zdrowie w rękach konsumentów

Badanie wykazało, że codziennie 49% dorosłych w USA zjada minimum jedną kanapkę, a według nowego systemu kodowania kanapki te stanowiły 1/5 całkowitego dziennego spożycia sodu. Autorzy sugerują, że zmiana składników mogłaby się przyczynić do znacznego obniżenia codziennego spożycia sodu, ze względu na częste ich spożywanie. Kolejnym odkryciem był fakt, iż osoby spożywające kanapki przyjmowały również więcej kalorii. W porównaniu z osobami, które nie miały ich w swoim menu spożywali ponad 300 kalorii więcej, a ich spożycie sodu było o 600 mg wyższe. Jak podkreślają badacze, wybór składników kanapek jest kluczowy, gdyż popularne wśród Amerykanów dodatki takie jak ser i peklowane mięso znajdują się na szczycie listy składników mających negatywny wpływ na łączne spożycie kalorii i sodu. Pomimo licznych kampanii społecznych zdrowie konsumentów w dalszym ciągu uzależnione jest więc od dokonywanych przez nich wyborów. Opracowała: Julia Liszka źródło: ScienceNews.pl

Przypisy