Dołącz do czytelników
Brak wyników

Newsy

24 sierpnia 2021

25 sierpnia to Dzień Polskiej Żywności
Czy wiesz, jakie produkty powstają w polskim Zakładzie Agros Nova?

0 30

Rodzime truskawki, śliwki, ale również buraki czy pomidory to smaki, których nie da się niczym zastąpić. Z okazji Dnia Polskiej Żywności warto przypomnieć, jak wiele smacznych produktów, powstających z krajowych warzyw i owoców, produkuje się właśnie w Polsce. Sprawdź, które tradycyjne i popularne wyroby są wytwarzane w Zakładzie w Łowiczu.

 

POLECAMY

Znaczenie polskiej żywności

Polacy chętnie kupują rodzime i lokalne wyroby – jak pokazują wyniki badań, już 30% mieszkańców naszego kraju zwraca uwagę na polskie pochodzenie produktu[1]. Często wybierają oni sezonowe owoce czy warzywa – widać, że z roku na rok konsumenci coraz bardziej doceniają polską żywność. Zwiększające się upodobanie do polskich produktów powoduje, że krajowi producenci – działający również na skalę światową – stale się rozwijają i poszerzają swoje oferty. Niezmiennym priorytetem jest dla nich przy tym tradycja i jakość. Przykładem firmy idącej tym nurtem jest działający w Łowiczu Zakład Agros Nova. Jego siłą są przede wszystkim warzywa i owoce pochodzące od lokalnych dostawców i rolników, z których każdego dnia powstają wyjątkowo smaczne produkty. Polska żywność jest ceniona w kraju i zagranicą – aż 1/3 obrotów Grupy Maspex, której częścią jest zakład Agros Nova, stanowi sprzedaż zagraniczna.

Kultowe polskie marki z Łowicza

Wyroby Zakładu z Łowicza towarzyszą polskim konsumentom od 1965 roku. Co drugi badany mieszkaniec Łowicza (51%) ma świadomość tego, że Agros Nova to polska firma, a co trzeci (31%) uważa, że to ważna zaleta Zakładu[2]. W 2015 roku firma Agros Nova dołączyła do Grupy Maspex, dzięki czemu stale się rozwija i efektywnie działa w produkcji znanych w całej Polsce przetworów owocowo-warzywnych. Przede wszystkim to marka Łowicz, która jest liderem na rynku produktów dżemowych, sosów czy przecierów pomidorowych oraz jest na podium krajowych producentów syropów i dań gotowych. Wyróżnia ją szeroka oferta – konsumenci znajdą propozycje na wszystkie posiłki w ciągu dnia, czyli zarówno na śniadania, jak i na obiady czy kolacje. Marka stale wychodzi naprzeciw potrzebom konsumentów i nowym trendom, a w związku z tym, że chcą oni odżywiać się zdrowiej i jeść więcej warzyw, „Łowicz” wprowadził właśnie wyjątkowo smaczny sposób na warzywa – nowość, czyli warzywne pasty: Pasta Warzywna pomidory i wędzona papryka, wariant z bakłażanem i suszonymi pomidorami, połączenie cukinii i curry oraz Pasta Warzywna papryka i czerwona fasola. To nie wszystko. Przez Agros Nova produkowane są również wyroby marki Krakus. Flagowymi produktami są np. znane wszystkim zupy, takie jak barszcz czerwony i żurek. Warta podkreślenia jest także marka Kotlin, utożsamiana z wysokiej jakości produktami, w szczególności keczupami przygotowywanymi na bazie pomidorów.

We współpracy z lokalnymi rolnikami

Dzień Polskiej Żywności przypadający na koniec sierpnia to idealny pretekst, aby przypomnieć sobie, jak wiele smacznych produktów powstaje w Polsce – zwrócenie uwagi na to święto pozwala również kształtować więź ze środowiskiem lokalnym. Należy mieć na uwadze, że wysokie walory smakowe i jakościowe polskich produktów to nie wszystko. Warto pamiętać, że wybierając rodzime produkty, przyczyniamy się do wsparcia lokalnych dostawców i rolników.

To ciekawe!

Zakład Agros Nova skupuje i przetwarza około 100 tys. ton świeżych krajowych owoców i warzyw rocznie. Są to m.in.:

truskawki, porzeczki, wiśnie, śliwki, aronia i jabłka,

pomidory, marchew, buraki ćwikłowe, cebula, seler, papryki, czosnek oraz ziemniaki.

Agros Nova współpracuje z ponad 600 dostawcami, dzięki czemu zatrudnienie ma około 400 rolników z okolic Łowicza bezpośrednio działających z przedsiębiorstwem oraz około 1100 producentów powiązanych z firmami skupowymi z regionu.

Warto wiedzieć

Agros Nova jako firma odpowiedzialna społecznie i wspierająca ideę zero waste postanowiła w tym roku odkupić część niedoskonałych buraków od jednego z rolników z powiatu łęczyckiego, ratując warzywa przed zmarnowaniem, ponieważ przez swoje nieregularne kształty nie mogły trafić one do regularnej sprzedaży. We współpracy z jedną siecią handlową Zakład odkupił od rolnika ponad 200 ton surowca, z którego stworzono dwa wyjątkowe produkty – keczup warzywny oraz koncentrat barszczu.

[1] Raport z cyklu badań opinii publicznej w projekcie POLSKI MONITOR OPINII, wspólnej inicjatywy PKO Banku Polskiego, Fundacji Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych (IBRiS) oraz Forum Zrównoważonej Technologii. Badanie zostało zrealizowane w dniach 2-6 października 2019 r.

[2] Badanie „Łowicz oczami mieszkańców – potrzeby i perspektywy” zrealizowane przez agencję badawczą IQS na zlecenie Agros Nova; czerwiec-lipiec 2021 r., N = 200.

 

Przypisy