100% Olej lniany OmegaLen BIO (250 ml)

Edukacja żywieniowa

100% Olej lniany OmegaLen BIO (tzw. budwigowy), wysokolinolenowy firmy Laboratorium BIOOIL® jest najwyższej jakości olejem z pierwszego tłoczenia, nieoczyszczonym, tłoczonym na zimno. Powstaje z wyselekcjonowanych ze szczególną starannością ziaren lnu, pochodzących z certyfikowanych upraw ekologicznych, a dzięki mechanicznemu tłoczeniu na zimno zachowuje ich pełne właściwości biologiczne i odżywcze (firma Laboratorium BIOOIL® posiada Certyfikowany System Ekologicznej Produkcji Rolniczej PL-EKO-06). Olej lniany OmegaLen BIO polecany jest zarówno osobom stosującym dietę dr Budwig, jak i wszystkim, którzy pragną zdrowo się odżywiać. Jest on jednym z najbogatszych roślinnych źródeł kwasów Omega 3-ALA, niezwykle ważnych dla organizmu ludzkiego – od momentu poczęcia do późnej starości. Kwasy Omega 3 wpływają korzystnie na układ krążenia poprzez utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi oraz na rozwój układu nerwowego. Olej lniany jest także doskonałym źródłem kwasów Omega 3 dla wegetarian i sportowców. W kuchni stosowany powinien być wyłącznie do potraw na zimno – schłodzonych sosów, dipów, przekąsek, sałatek oraz surówek. Wykorzystywany jest także w zabiegach kosmetycznych i polecany szczególnie do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Aby olej lniany OmegaLenBIO przyniósł oczekiwane rezultaty dla zdrowia, powinien być częścią zrównoważonej diety. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 2 g kwasu alfa linolenowego (ALA) i dziennego spożycia 10 g kwasu linolenowego (LA). Olej lniany zawiera 54 g kwasu alfa linolenowego (Omega 3) i 15 g kwasu linolenowego (Omega 6) w 100 g produktu. Ze względu na wrażliwość kwasów Omega 3 zawartych w oleju lnianym na promienie UV, olej OmegaLen BIO jest rozlewany do butelek z ciemnego szkła. Ponadto zalecane jest jego przechowywanie zawsze w temperaturze 4º-10º C. 100% olej kokosowy (200 ml, 450 ml, 900 ml) 100% olej kokosowy firmy Laboratorium BIOOIL® jest najwyższej jakości olejem z pierwszego tłoczenia, tłoczonym na zimno. Jest ceniony ze względu na występującą w nim kombinację kwasów tłuszczowych, dzięki czemu jest odporny na wysokie temperatury i można na nim np. smażyć, piec czy gotować. Jego wspaniały aromat wzbogaca smak dań na ciepło, chleba, ciasta i nadaje potrawom oryginalny smak. Olejem kokosowym można z powodzeniem zastąpić inne tłuszcze, m.in. masło bądź margarynę. Naleśniki usmażone na oleju kokosowym będą wyborne i aromatyczne, a ulubiony kotlet schabowy nie będzie tak ciężki, jak przygotowany w sposób tradycyjny. Olej kokosowy ma również zastosowanie jako środek kosmetyczny. Jest idealny w postaci szamponów, maseczek, oliwek do ciała oraz maści, a także jest wspaniałym środkiem łagodzącym po depilacji. Niewielka ilość oleju kokosowego położonego na zwilżony płatek kosmetyczny doskonale zastępuje płyn do demakijażu, a nawet można z jego wykorzystaniem przygotować antyperspirant domowej roboty. Włosom zmęczonym zabiegami fryzjerskimi oraz słabym i łamliwym olejowanie olejem kokosowym przywróci blask i witalność. Olej w temperaturze do ok. 25º C ma postać stałą, a powyżej – przybiera postać płynną, co nie zmienia jego właściwości odżywczych. Olej kokosowy firmy Laboratorium BIOOIL ® głosami Czytelników "Gazety Lubuskiej" na najpopularniejszy produkt w plebiscycie "Nasze Dobre Lubuskie 2015" zajął II miejsce.

POLECAMY

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI