Probiotyki – wszechstronne wsparcie organizmu
Probiotyki to pożyteczne mikroorganizmy, które korzystnie oddziałują na mikroflorę jelit oraz wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Badania potwierdzają nie tylko ich pozytywny wpływ na procesy trawienne i kondycję jelit, lecz także na układ odpornościowy, a nawet na… nasze samopoczucie! Za zależności te odpowiada tak zwana oś jelitowo-mózgowa, czyli system dwukierunkowej komunikacji między centralnym układem nerwowym a jelitami. To za sprawą tego połączenia mikrobiota jelitowa może wpływać na pracę mózgu, stan emocjonalny, a nawet modulować reakcje na stresory.
Wykazano również, że niektóre z bakterii probiotycznych potrafią obniżać poziom stresu oraz zmniejszać objawy lękowe. Inne natomiast mogą poprawiać funkcje poznawcze lub brać udział w produkcji neuroprzekaźników. Chociaż dobroczynny wpływ szczepów probiotycznych nadal jest przedmiotem badań, to już dotychczasowe odkrycia sprawiły, że probiotyki mają coraz szersze grono zwolenników.
– Probiotyki to obecnie jeden z najsilniejszych trendów w suplementacji. W NOYO® rozwijamy kategorię probiotyków celowanych – suplementów opartych na opatentowanych składnikach o potwierdzonej w badaniach skuteczności, które zawierają konkretne szczepy bakteryjne o ukierunkowanym działaniu. Czym różni się to podejście od „zwykłego probiotyku”? Wybierając produkt, który zawiera konkretny gatunek, rodzaj i szczep bakterii, które powinny być oznaczone przez producenta, można być pewnym jakości produktu i spektrum działania jego składników – mówi Mateusz Hemka, CEO i co-founder marki suplementów diety NOYO®.
Alergia, czyli… co?
Zatkany nos, łzawiące oczy czy kichanie chociaż wydają się być tylko uciążliwym objawem, to tak naprawdę są sygnałem, że system obronny organizmu nie działa prawidłowo, jest nadreaktywny i potrzebuje wsparcia. W efekcie zamiast chronić nas przed realnym zagrożeniem, jedynie uprzykrza nam codzienność. Jak jednak w ogóle do tego dochodzi?
Podczas alergii sezonowych kluczową rolę odgrywają cytokiny – białka pełniące funkcję przekaźników między komórkami układu odpornościowego. Przykładowo, IL-4 (interleukina 4) w kontakcie z alergenem sygnalizuje komórkom produkcję przeciwciał IgE, które odpowiadają za typowe objawy alergii, takie jak kichanie, swędzenie oczu czy katar. Z kolei zadaniem IL-10 (interleukiny 10) jest hamowanie nadmiernej reakcji zapalnej. Czasem jednak jej działanie bywa niewystarczające.
W opisywanym procesie ważną rolę odgrywają również białka powierzchniowe takie jak CD54. Umożliwiają one komórkom odpornościowym przyczepianie się do ścian naczyń krwionośnych i przemieszczanie do miejsc objętych stanem zapalnym. Z kolei białko CD86 wysyła sygnały aktywujące limfocyty T, co wzmaga reakcję zapalną. Dodatkowo kolonizująca błony śluzowe bakteria Staphylococcus aureus wydziela toksyny stymulujące układ odpornościowy do produkcji jeszcze większej ilości IgE. Efektem jest gwałtowna i uciążliwa reakcja alergiczna, którą wywołać mogą nawet pyłki kwiatowe.
Masz wrażenie, że objawy Twojej alergii się nasilają? Możesz mieć rację!
Na przestrzeni ostatnich lat obserwuje się nasilenie objawów alergicznych u mieszkańców miast. Jednocześnie coraz więcej osób, które do tej pory nie miały problemów z alergią, zaczyna cierpieć z powodu wywoływanego przez nią kataru, łzawienia oczu czy kichania.
Dlaczego tak się dzieje? Jedną z głównych przyczyn są zanieczyszczenia powietrza takie jak smog, zanieczyszczenia przemysłowe oraz znajdujące się w spalinach tlenki azotu i pyły zawieszone. Drażnią one drogi oddechowe i wywołują przewlekłe stany zapalne, co może potęgować objawy alergii. Nie bez znaczenia są także zmiany klimatyczne, które wydłużają sezon pylenia oraz zwiększają ilość alergenów w powietrzu pochodzących z pyłków drzew, traw i chwastów.
Na nasilenie alergii wpływ ma także współczesny styl życia. U mieszkańców miast ograniczony kontakt z różnorodnymi mikroorganizmami może wpływać na nieodpowiednią modulację układu odpornościowego, co zwiększa predyspozycje do alergii. Także nieodpowiednia dieta, niski poziom aktywności fizycznej oraz przewlekły stres mogą osłabiać naturalne mechanizmy obronne organizmu, przez co staje się nadreaktywny i zaczyna nieadekwatnie reagować na alergeny.
Wszystkie te czynniki sprawiają, że mieszkający w miastach alergicy muszą zmagać się nie tylko z silniejszymi, lecz także dłuższymi objawami alergii.
Na szczęście badania pokazują, że ulgę przynieść mogą im… probiotyki!
Probiotyk dla alergików? Zobacz, dlaczego to działa!
Oczywiście chodzi tu o konkretne szczepy dobroczynnych bakterii. Dokładnie takich, które znajdują się w NOYO® Allergy – nowym suplemencie diety z celowanym kompleksem probiotycznym. Jego podstawą jest tylko jeden składnik – SynbÆctive® AllergAway zawierający 4 szczepy dobroczynnych bakterii: B. longum (BLG240), B. breve (BB077), L.acidophilus (PBS066) i L.rhamnosus (LRH020).
Badania szczepów potwierdzają ich synergiczne działanie, obejmujące:
- longum (BLG240) zwiększa produkcję IFN-γ, czyli substancji pobudzającej układ odpornościowy do reakcji typu Th1, która pomaga w walce z infekcjami i zmniejsza ryzyko alergii.
- longum (BLG240) jednocześnie zmniejsza wydzielanie IL-4 – substancji, która sprzyja powstawaniu komórek Th2 odpowiedzialnych za reakcje alergiczne.
- Szczepy longum (BLG240) i B. breve (BB077) hamują wydzielanie IL-10, czyli cytokiny, która reguluje równowagę między odpowiedziami Th1 i Th2. Jej zahamowanie może sprawiać, że organizm mniej skutecznie kontroluje reakcje alergiczne.
- Hamowanie wzrostu i aktywności bakterii Staphylococcus aureus (S. aureus) przez longum (BLG240), L.acidophilus (PBS066) i L.rhamnosus (LRH020), co potwierdzają badania. S. aureus to patogen odpowiedzialny za nadmierną odpowiedź immunologiczną w alergii, zaburzenia mikrobiomu dróg oddechowych i skóry, najczęstsze objawy alergii sezonowych.
Wszystkie zawarte w SynbÆctive® AllergAway szczepy wykazują silne lub bardzo silne oddziaływanie na markety reakcji alergicznej CD54 i CD86, redukując je nawet o 70%.
Bibliografia
Wpływ szczepów probiotycznych na cytokiny prozapalne związane z reakcją alergiczną
W badaniu oceniono 11 szczepów bakterii kwasu mlekowego (Lactobacilli i Bifidobacteria), które zostały wcześniej zakwalifikowane jako bezpieczne dla ludzi, pod kątem ich zdolności do degradacji szczawianu za pomocą metody RP-HPLC-UV oraz modulacji stanu zapalnego w modelu in vitro opartym na mononuklearnych komórkach krwi obwodowej.
Wyniki badania wykazały, że:
- B. longum (BLG240) zwiększa produkcję IFN-γ, substancji stymulującej układ odpornościowy do reakcji typu Th1, wspomagając w ten sposób walkę z infekcjami i zmniejszając ryzyko alergii.
- B. longum (BLG240) jednocześnie redukuje wydzielanie IL-4, cytokiny, która sprzyja powstawaniu komórek Th2 odpowiedzialnych za reakcje alergiczne.
- Oba szczepy, B. longum (BLG240) i B. breve (BB077), hamują wydzielanie IL-10, cytokiny regulującej równowagę między odpowiedziami Th1 i Th2. Zahamowanie tej cytokiny może prowadzić do mniej skutecznej kontroli reakcji alergicznych przez organizm.
Źródła
S.Giardina, C. Scilironi, A. Michelotti, A. Samuele, F. Borella, M. Daglia, F. Marzatico, "In Vitro Anti-Inflammatory Activity of Selected Oxalate-Degrading Probiotic Bacteria: Potential Applications in the Prevention and Treatment of Hyperoxaluria", Journal of Food Science, Marzec 2014, 79(3):M384-90, dostęp:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24471378/ [24.01.2025]
Skuteczność kolonizacji jelit przez szczepy probiotyczne
Zbadano skuteczność suplementacji dwoma wielogatunkowymi formułami probiotycznymi u osób z rozpoznanym IBS-C oraz oceniono zmiany w ich mikrobiocie jelitowej. Metody. Przeprowadzono randomizowane, podwójnie zaślepione, trójramienne badanie z grupami równoległymi, obejmujące 150 osób z IBS-C, podzielonych na trzy grupy (F_1, F_2 i F_3). Każda grupa codziennie przez 60 dni przyjmowała doustnie mieszanki probiotyczne: F_1, F_2 lub placebo (F_3). Analizę mikrobiologiczną kału przeprowadzono metodą gatunkowo-specyficznej qPCR w celu oceny ilości probiotyków. Wyniki. Odsetek osób reagujących na poszczególne objawy był wyższy w grupach probiotycznych w porównaniu z grupą placebo w trakcie leczenia (t60), a poprawa utrzymywała się na podobnym poziomie w okresie obserwacji (t90). Analiza kału wykazała, że poziom probiotyków wzrósł w próbkach kału jedynie osób leczonych F_1 i F_2, a nie w grupie F_3, przy czym ten poziom utrzymywał się również w okresie obserwacji. Badanie potwierdziło również skuteczność kolonizacji zastosowanych szczepów w ciągu 10 dni.
Źródła
V.Mezzasalma, E. Manfrini, E.Ferri, A.Sandionigi, B. La Ferla, I. Schiano, A.Michelotti, V.Nobile, M.Labra, P.Di Gennaro, "A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial: The Efficacy of Multispecies Probiotic Supplementation in Alleviating Symptoms of Irritable Bowel Syndrome Associated with Constipation", BioMed Research International, 2016:2016:4740907, dostęp: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27595104/ [24.02.2025]
Skuteczność Bifidobacterium longum (BLG240), Lactobacillus acidophilus (PBS066) i Lactobacillus rhamnosus (LRH020) w hamowaniu wzrostu i aktywności S. aureus
W niniejszej pracy oceniono właściwości probiotyczne nowych szczepów Lactobacillus i Bifidobacterium oraz ich działanie in vitro. Przeanalizowano ich tolerancję na niskie pH i sole żółciowe, wrażliwość na antybiotyki, aktywność przeciwdrobnoustrojową oraz zdolność do produkcji witamin B8, B9 i B12. Ponadto oceniono ich potencjał w zakresie zwiększania aktywności antyoksydacyjnej i modulowania stanu zapalnego w liniach komórkowych o działaniu systemowym in vitro. Trzy szczepy wykazujące najbardziej obiecujące właściwości probiotyczne, tj. Lactobacillus plantarum PBS067, Lactobacillus rhamnosus PBS070 oraz Bifidobacterium animalis subsp. lactis PBS075, poddano dalszej ocenie pod kątem wpływu na ludzką linię komórkową jelita HT-29. Przeprowadzone testy potwierdziły skuteczność szczepów B. longum (BLG240), L.acidophilus (PBS066) i L.rhamnosus (LRH020) w hamowaniu wzrostu i aktywności patogenów S.aureus.
Źródła
I.Presti, G.D'Orazio, M.Labra, B.La Ferla, V.Mezzasalma, G.Bizzaro, S.Giardina, A.Michelotti, F.Tursi, M.Vassallo, P. Di Gennaro, "Evaluation of the probiotic properties of new Lactobacillus and Bifidobacterium strains and their in vitro effect", "Applied microbiology and biotechnology", Lipiec 2015, 99(13), dostęp: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25744647/ [24.02.2025]