Wiadomości dietetyczno-farmaceutyczne

Najnowsze doniesienia dietetyczno-farmaceutyczne

Śluz z nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.) jako zamiennik tłuszczu w jogurtach – wpływ na ich właściwości odżywcze, technologiczne i sensoryczne

Rosnące zapotrzebowanie konsumentów na prozdrowotne i pożywne produkty zmotywowało naukowców i producentów żywności do projektowania nowatorskich produktów mlecznych o zwiększonej zawartości błonnika, obniżonej zawartości tłuszczu przy jednoczesnym braku dodatków substancji chemicznych. 

Śluz z nasion chia (CSM) jest prozdrowotnym, naturalnym żelem, szeroko stosowanym jako źródło rozpuszczalnego błonnika i zamiennika tłuszczu w wielu różnych produktach spożywczych. Autorzy cytowanej publikacji poddali ocenie wpływ CSM na właściwości odżywcze, technologiczne i sensoryczne jogurtów odtłuszczonyc...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr inż., Kierownik Laboratorium Kontroli Jakości Przedsiębiorstwa Farmaceutyczno-Chemicznego Synteza Sp. Z o.o. Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Audytor wewnętrzny laboratorium 17025, HACCP, ISO 9001.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI