Badania laboratoryjne krwi są niezbędnym narzędziem w pracy osób układających diety lub miłośników zdrowego stylu życia. Pokazują stan organizmu i pomagają lepiej monitorować interwencje dietetyczne. Na Naszym szkoleniu poznacie podstawowe badania krwi oraz jak odpowiednio je interpretować i dobierać zalecenia żywieniowe w zależności od rodzaju zaburzeń.
- Czas trwania: 7 godzin
- Uczestnicy otrzymują materiały szkoleniowe
- oraz certyfikat ukończenia kursu
Program szkolenia
POLECAMY
1. Badania laboratoryjne jako uzupełnienie wywiadu żywieniowego
2. Przygotowanie pacjenta przed pobraniem krwi do badania
3. Zakresy referencyjne, a norma funkcjonalna
4. Morfologia krwi obwodowej:
- Rodzaje niedokrwistości i zalecenia dietetyczne
- Parametry określające kondycję układu immunologicznego
5. Lipidogram:
- Opis frakcji
- Czy wysoki cholesterol zawsze jest czymś złym
- Wyliczanie stosunku między poszczególnymi frakcjami jako parametr diagnostyczny
- Zalecenia dietetyczne
6. Gospodarka cukrowa:
- Poziom glukozy we krwi – normy i interpretacja
- Poziom insuliny we krwi – normy i interpretacja
- Krzywa cukrowa i insulinowa
- Hemoglobina glikowana Hba1c
- Diagnostyka insulinooporności
- Diagnostyka cukrzycy
- Diagnostyka hipoglikemii reaktywnej
- Zalecenia dietetyczne
7. Gospodarka hormonalna:
- Hormony tarczycy / TSH / FT3 / FT4 / anty-TPO / anty-TG
- Dlaczego samo TSH to za mało
- Wpływ niedoborów żywieniowych na pracę tarczycy (długi deficyt kaloryczny, niedobory pierwiastków, nieprawidłowa flora jelitowa
- Diagnostyka niedoczynności i nadczynności
- Konwersja T3 / T4. Jak ją poprawić
- Zalecenia dietetyczne
20 października (sobota),
godz. 10:00 — 17:00,
Dom Edyty Stein,
ul. Nowowiejska 38,
50-315 Wrocław,
Salon Edyty
Kwota: 129 PLN
Więcej szczegółów: //psacademy.eu/szkolenie/badania-diagnostyczne-krwi
Prowadzący szkolenie
Beata Bryś
Trener personalny z 10-letnim doświadczeniem. Uczestniczka kilkudziesięciu szkoleń i konferencji z dietetyki klinicznej, sportowej oraz medycyny funkcjonalnej. Wiedzę z zakresu żywienia w sztukach walki zdobywała od najlepszych specjalistów w Polsce, pogłębiając ją samodzielnie w oparciu o najnowsze informację ze Stanów Zjednoczonych. Jej ogromną wiedzę z zakresu żywienia sportowców doceniło wielu zawodników MMA jak np. Kamil Bodzioch, Marcin Zontek, Patrycja Krawczyk, Wojciech Kossobucki, Arkadiusz Stawiarski.