Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

15 grudnia 2016

Soki owocowe pod lupą!

176

Cukier w soku, prosto z owocu. Nie każdy wie, że cukry w soku stanowią tylko 10% jego składu i pochodzą z owocu, z którego powstał sok, a pozostałe 90% to woda, witaminy, fitoskładniki i składniki mineralne. Co więcej, istnieje prawo, które zabrania producentom dodawania do soków owocowych, cukru oraz innych substancji słodzących, barwników i konserwantów. Zatem cukier, który zawarty jest w soku, występuje w tej samej ilości, co cukier obecny w owocach, z których sok został wyprodukowany.

POLECAMY

Pij soki na zdrowie! Bogactwo składników, jakie znajdziesz w sokach, czyli witaminy, magnez, potas, foliany pomagają na uzupełnienie ich w łatwy sposób w organizmie, a także wzmacniają ogólną odporność organizmu, a nawet mogą zapobiegać infekcjom. Ponadto, pojawiające się opinie, że soki owocowe powodują otyłości lub zakwaszają organizm nie mają swojego potwierdzenia w badaniach. Należy pamiętać, że do żywienia powinno podchodzić się z rozsądkiem i tylko nadmierne spożywanie produktów może doprowadzić do otyłości, a na zakwaszenie organizmu znaczenie ma skład produktu. 

//food-forum.pl/poznaj-prawde-o-sokach/

 

Przypisy