Dołącz do czytelników
Brak wyników

Na czasie

5 grudnia 2019

Seromakowiec z morelami

193

Szukając pomysłów na desery i ciasta, które mogłyby wzbogacić świąteczny stół, często zwracamy się ku klasycznym przepisom. Makowce i serniki to uniwersalne propozycje, które spotykają się z uznaniem wielu osób. A gdyby tak w jednym wydaniu połączyć smaki tych dwóch ciast?

Składniki na spód (kruche ciasto):

POLECAMY

· 125 g schłodzonego masła

· 1,5 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej

· 1 żółtko

· 0,5 szklanki cukru pudru

· szczypta soli

· 1 łyżka zimnej wody

Składniki na masę makową:

· 200 g maku Kresto

· 250 g masła

· 100 g drobnego cukru do wypieków

· 4 łyżki miodu

· 1 opakowanie moreli suszonych Kresto

· 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego

· 2 białka

Składniki na masę serową:

· 1 kg sera białego mielonego

· 6 jajek (białka i żółtka osobno)

· 1 szklanka drobnego cukru do wypieków

· 1 opakowanie cukru waniliowego

· 4 krople olejku waniliowego

· 2 opakowania budyniu waniliowego

· 3/4 szklanki oleju rzepakowego Rapso

· 1,5 szklanki mleka

· 1,5 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)

Wykonanie:

1. Kruche ciasto: Wszystkie składniki przekładamy na stolnicę. Łączymy je ze sobą siekając je przy pomocy noża. Ugniatamy ciasto i formujemy kulę, którą wkładamy do lodówki do schłodzenia na około godzinę. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę 34x34 cm, nakłuwamy widelcem i wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy z funkcją góra-dół przez ok. 15-20 minut.

2. Masa makowa: Mak dokładnie opłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Następnie przelewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia. Odsączamy z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie w maszynce o najmniejszych oczkach. Do zmielonego maku dodajemy cukier, miód, aromat i pokrojone morele. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na podpieczone lekko kruche ciasto.

3. Masa serowa: Żółtka, cukier oraz cukier waniliowy przekładamy do misy miksera i ubijamy do momentu uzyskania gęstego i jasnego kremu. Następnie porcjami dodajemy ser, cały czas ubijając przy tym masę. Do masy serowej wlewamy mleko i olej i ponownie miksujemy. W kolejnym kroku dodajemy budyń, mleko w proszku, olejek waniliowy. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec łączymy to z ubitymi w osobnym naczyniu białkami jajek i delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy bezpośrednio na warstwę makową.

4. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 60 minut w temp 170°C.

5. Po przestudzeniu wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą lukrową.


...

Firma VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy