Dołącz do czytelników
Brak wyników

Na czasie

20 listopada 2019

Sałatkowe ziemniaki, czyli NIEzwykła odsłona kartofli

192

Mimo że ponad 50% respondentów, biorących udział w sondażu przeprowadzonym w ramach pierwszej edycji kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, deklaruje, że docenia kartofle za szerokie zastosowanie w kuchni, to jedynie co czwarty Polak spożywa ziemniaki w formie sałatek. Z pomocą przychodzi dietetyk Aneta Łańcuchowska – ekspert drugiej edycji kampanii, proponując przepisy na proste i niezwykle smaczne sałatki ziemniaczane.

Odporność i nerwy

POLECAMY

Ziemniaki to doskonałe źródło potasu – pierwiastka, który skutecznie obniża ciśnienie krwi, a za sprawą witamin z grupy B wpływa kojąco na układ nerwowy. Dobrze, aby w sałatce zestawić kartofle z kiszonym ogórkiem, który dodatkowo wzmocni system odpornościowy organizmu.

ZIEMNIACZANA Z KISZONYM OGÓRKIEM

(porcja dla dwóch osób):

3 ziemniaki sałatkowe (250g)

3 ogórki kiszone (150g)

2 łyżki jogurtu naturalnego (30g)

mała czerwona cebula

sól, pieprz

koperek (garść)
 

Sposób wykonania: ziemniaki ugotuj w skórce, wystudź i obierz. Pokrój je w drobną kostkę i dodaj ogórka pokrojonego w cienkie plasterki. Dodaj do miski dwie łyżki jogurtu oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość wymieszaj. Na koniec dopraw solą, pieprzem i posiekanym świeżym koperkiem.

Energetyczna świeżość

Kartofle, będące bogatym źródłem węglowodanów, stanowią świetne źródło energii dla naszego organizmu, a mięta w sałatce nie tylko nada świeżości i aromatu, ale również, dzięki mentolowi, wzmocni pracę przewodu pokarmowego.

SAŁATKA ZIEMNIACZANA PO ARABSKU

(porcja dla dwóch osób):

3 ziemniaki sałatkowe (250g)

mała czerwona cebula

łyżka oleju rzepakowego

łyżka koncentratu pomidorowego

⅓ łyżeczki curry

¼ łyżeczki ostrej papryki

garść świeżej mięty

garść natki pietruszki

sok z cytryny

3 ogórki kiszone (150g)
 

Sposób wykonania: ziemniaki ugotuj w skórce i pozostaw do wystudzenia. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę, a następnie przerzuć na patelnię i podsmaż przez chwilę. Na patelni dodaj do cebuli koncentrat pomidorowy, curry oraz ostrą paprykę. Odstaw całość do wystygnięcia. Obierz ostudzone ziemniaki i pokrój je w dużą kostkę. Umyj dokładnie miętę oraz pietruszkę, i drobno posiekaj. Pokrój w kostkę ogórki kiszone. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sałatki, a na koniec skrop sałatkę sokiem z cytryny.

Zaspokojenie głodu na długo

Ziemniaczana sałatka z dodatkiem roszponki, awokado i buraka to bogactwo błonnika, dającego uczucie sytości na długo. Burak to również źródło witamin: A i C – silnych przeciwutleniaczy, a także witamin z grupy B, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, m.in. wzmacniając nasze możliwości zapamiętywania. Z kolei zawarty w burakach kobalt uczestniczy w procesach syntezy czerwonych ciałek krwi. 

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z BURAKIEM I AWOKADO

(porcja dla dwóch osób):

2 ziemniaki (150g)

mały burak (100g)

mała cebula (50g)

2 garści roszponki

½ awokado (70g)

łyżka oleju rzepakowego (10g)

łyżka octu jabłkowego

ząbek czosnku

sól, pieprz

łyżka uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika (10g)

Sposób wykonania: ziemniaki i buraki ugotuj w skórce, pozostaw do wystudzenia, a następnie je obierz. Warzywa pokrój w większą kostkę i wsyp do miski. Obierz cebulę, drobno posiekaj i dodaj do warzyw, tak samo jak listki roszponki i pokrojone awokado. Całość wymieszaj. Na koniec dodaj olej rzepakowy, ocet jabłkowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę posyp uprażonymi nasionami słonecznika.

Przypisy