Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe odżywianie

24 kwietnia 2019

Robusta czy Arabica?

248

Kawa, Coffee, Koffi, Kope, Buna, Kafo - znana od wieków, pijana przez wielu. Dla jednych obowiązkowa z rana, mała czarna, dla innych mogłaby nie istnieć, oprócz małej niedzielnej, do ciastka (oczywiści bezglutenowego).

Czy wiedzieliście, że popularne espresso zawiera mniej kofeiny od tradycyjnej czarnej kawy? Nazwa espresso pochodzi z włoskiego espressivo, co w dokładnym tłumaczeniu oznacza – intensywny. Tak, nasze espresoo nie jest mocniejsze, ma jedynie wyrazistszy smak.

POLECAMY

Badania przeprowadzane w Warszawskich kawopojniach (stacjach, kawiarniach) dają nam jasne informację - przeciętna "mała czarna" zawiera ok. 144 mg kofeiny, zaś espresso ok 44 mg.

Większość z nas utożsamia kawę tylko z kofeiną(1,3,7- trimetylokcantyny), jednak występują w niej setki innych substancji „fitoodżywczych”, takich jak chociażby antyoksydanty, polifenole, witaminy duża ilość B3 (niacyny) .

Kawa jest dobrym źródłem magnezu oraz potasu. Zawartość poszczególnych składników mineralnych i witaminowych w dużym stopniu zależy od rodzaju ziaren, sposobu palenia, przechowywania czy przyrządzania.

Sama kofeina ma nieznaczne działanie, gdyby nie nasz rozbudowany układ trawienny (enzymy .. ) i hormonalny ( kortyzol, adrenalina, noradrenalina, ...)

Kofeina metabolizowana jest do trzech ważnych substancji – paraksantyny, teobroniny i teofiliny, które nadają jej tę "magiczną moc".

Kofeina jest inhibitorem receptora adenyzonowego. Adenozyna to sprzymierzeniec białek. Informuje nasz organizm o stanie zmęczenia. Kofeina potrafi zablokować jej receptory, co przyczynia się do zniesienia uczucia zmęczenia.

Kofeina powoduje gwałtowny wyrzut katecholamin – adrenaliny i noradrenaliny, które w naszym organizmie w naturalny sposób uwalniane są w sytuacjach stresowych i przyczyniają się do mobilizacji całego układu Wracając do noradrenaliny, pobudza ona lipazę hormonozależną, która poprawia poziom betaoksydacji kwasów tłuszczowych, czyli może ona przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej. 

Kawa zwiększa czułość receptorów dopaminy, co może wywołać uczucie zadowolenia.
Poprzez blokowanie acetylocholinoesterazy, sprzyja zwiększeniu poziomu acetylocholiny, co może skutkować zwiększeniem zdolności kognitywnych (procesów zapamiętywania, myślenia, itp.).

Kofeina potrafi nieco zwiększyć tempo pracy serca, co skutkuje wzrostem ciśnienia krwi oraz lepszego rozprowadzenia tlenu i składników odżywczych w całym układzie.

Więc jak to jest z tą kawą – zdrowa, czy niekoniecznie?  Nie ma jednej dobrej odpowiedzi.

Czy jesteś sportowcem, który używa jej przed treningiem, by podkręcić swoje możliwości? Jeżeli  zdrowo jesz, dbasz o swoją higienę życia, snu, czas regeneracji i inne aspekty prozdrowotne – dla Ciebie kawa będzie działała korzystnie.

Jeśli pijesz 1 -2 kawy dziennie, przy zachowaniu podstaw higieny życia, kawa Ci nie zaszkodzi, może nawet pomóc w potrzebach nagłej mobilizacji (np. nauki, czy pracy do późna).

 

Przypisy