Dołącz do czytelników
Brak wyników

Recenzje

28 kwietnia 2021

NR 2 (Kwiecień 2021)

Recenzja książki Żegnaj, cukrzyco. Porady dla diabetyków i dla tych, którzy nie chcą nimi zostać

21

Z każdym rokiem zaskakujące jest to, jak w niezwykle szybkim tempie wzrasta liczba osób chorujących na cukrzycę. Aktualne dane wskazują, że na świecie żyje ponad 463 mln osób z cukrzycą. Większość zadaje sobie pytanie, dlaczego z roku na rok cukrzyca zatacza coraz szersze kręgi. Być może dlatego, że w dużej mierze zależy ona od naszego stylu życia. 
Hardy Walle, Uwe Gröber, Jörg Spitz w książce Żegnaj, cukrzyco. Porady dla diabetyków i dla tych, którzy nie chcą nimi zostać zajmują się problematyką głównie cukrzycy typu 2 i wspólnie dochodzą do wniosku, że cukrzycę można wyleczyć. Z własnego doświadczenia mogę stwierdzić, że jest możliwe odstawienie leczenia farmakologicznego w cukrzycy u zmotywowanych pacjentów skupiających uwagę na właściwym odżywianiu i aktywności fizycznej. Rozwiązania, jakie podają autorzy książki, potwierdzone przypadkami, wydają się zatem bardzo obiecujące. 
Książka składa się z ośmiu rozdziałów napisanych językiem przystępnym, zrozumiałym. Czyta się ją z dużym zainteresowaniem. Autorzy zwracają szczególną uwagę na zagrożenie, jakie przynosi postęp cywilizacyjny w kontekście zmian stylu życia. Człowiek jest istotą stworzoną do przebywania na świeżym powietrzu, do pokonywania o własnych nogach dużych dystansów i „polowania na pożywienie”. Aktualnie postęp technologiczny nam tego trochę zabiera, zaczynamy spędzać mnóstwo czasu w zamkniętych pomieszczeniach, bez dostępu do naturalnego światła, poruszamy się windami, schodami ruchomymi, samochodami, żywimy się łatwo dostępną, przetworzoną żywnością. I właśnie ten styl życia, do którego pierwotnie nie jesteśmy przyzwyczajeni, przyczynia się do rozwinięcia patologicznych zmian w naszym organizmie i pojawienia się różnych chorób. 
Autorzy wielokrotnie podkreślają wpływ dużej ilości łatwo przyswajalnych węglowodanów, diety bogatowęglowodanowej i ubogiej w składniki mineralne żywności przetworzonej w rozwinięciu stłuszczenia wątroby, które dalej przyczynia się do pojawienia cukrzycy. Rozwiązanie, jakie podają autorzy, to koncepcja żywienia LOGI, będąca zmodyfikowaną wersją diety śródziemnomorskiej, polegającą na redukcji podaży węglowodanów na korzyść wysokowartościowego białka. Wiele aktualnych publikacji wskazuje na korzyści płynące z zastosowania tego rodzaju diety, być może w przyszłości ten model żywienia będzie bardziej rozpowszechniony. 
Aktualne stanowisko Polskiego Towarzystwa Dia...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy