Czy jedzenie to tylko pokarm dla ciała? A może jednak coś więcej? Jeśli też się nad tym zastanawiasz, z pewnością przypadnie Ci do gustu książka Roślinna kuchnia miłości. Gotuj, jedz, kochaj. Trzy autorki połączyły siły i stworzyły dosyć niebanalną, nazwijmy to książkę kucharską, która uczy jak składniki pożywienia wpływają na nasze samopoczucie i sprawność seksualną. Przepięknie ilustrowane 304 strony zawierają nie tylko przepisy i spis afrodyzjaków, ale również krótki wstęp dotyczący kochania. Kochania siebie, innych, a także planety. Ciekawa propozycja zwłaszcza w okresie walentynek, kiedy więcej mówimy o miłości.
Kochanie siebie i innych oznacza potrzebę dbania o drugiego człowieka, a także samego siebie. Czy istnieje na to lepszy sposób niż prawidłowe odżywianie swojego ciała i zaopatrywanie go we wszystkie potrzebne składniki? Kuchnia roślinna poszerza horyzonty, jest bogata w witaminy, antyoksydanty i składniki mineralne, które wspierają funkcjonowanie organizmu, a przy okazji jest dobra dla planety. Myślę, że w dzisiejszych czasach, kiedy coraz bardziej zdajemy sobie sprawę z naszego wpływu na planetę, coraz więcej osób skłania się ku diecie roślinnej. Często jednak nie wiemy, od czego zacząć lub myślimy, że potrawy roślinne będą miały mniej smaku. Z pomocą przychodzi właśnie ta książka.
Rozpoczynając lekturę, mamy wrażenie, że właśnie wzięliśmy do ręki książkę o mindfulness. Każdy rozdział rozpoczyna się wstępem, który wprowadza nas w świat budowania świadomości jedzenia i życia. Tytuły rozdziałów nawiązują do tematu miłości. Znajdziemy tu rozdziały takie jak „Śniadanie w łóżku czy na trawie”, „Leśne pokarmy”, „Słodkie zachcianki”, „Kolacja przy świecach”, „Zmysłowe tapas” oraz „Eliksiry mocy”. Taki podział zdecydowanie ułatwia poruszanie się po książce, a przy okazji nie jest nudny. Szukając przepisu na kolację przy świecach, pewnie przy okazji pomyślimy o tym, żeby może właśnie wspomniane świece zapalić i zwykłą kolację zmienić w romantyczny wieczó...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!