Zachowania związane z jedzeniem wychodzą dziś daleko poza kwestię dotyczącą przyjmowania pokarmu. Kultura jedzenia ściśle wiąże się z naszą historią, religią, światopoglądem, przyzwyczajeniami, zachciankami oraz nawykami rodzinnymi. Zależność emocje – jedzenie rodzi się już z chwilą naszego przyjścia na świat. Uzewnętrznianie emocji nie jest w modzie, nie wpływa na atrakcyjność, profesjonalizm, często wręcz stoi na przeszkodzie w osiągnięciu sukcesu. Pocieszanie się jedzeniem często wynika z faktu, iż nie chcemy zaakceptować trudnych emocji. Strategie unikania prowadzą do ignorowania prawdziwego przesłania naszych uczuć, które niosą ze sobą potężny potencjał do zmiany.
Książka Emocje na talerzu. Jak odbudować zdrową relację z jedzeniem Elżbiety Lange ma charakter poradnika, kierowanego do osób, które chcą na nowo odnaleźć w sobie radość z jedzenia. Autorka porusza tematykę zależności pomiędzy emocjami a ich wpływem na odżywianie. Książka jest wypełniona wskazówkami, ćwiczeniami oraz poradami dotyczącymi właściwego odczytywania potrzeb biologicznych i emocjonalnych. Jednocześnie stanowi motywację do rozmowy z samym sobą, konfrontacji ze swoimi pragnieniami oraz stwarza warunki do przeprowadzenia autoanalizy problemu.
Autorka, psychoterapeutka, promotorka zdrowego stylu życia, a także współtwórczyni kampanii społecznej „kobietybezdiety”, wprowadza czytelnika w skomplikowany świat emocji, ucząc odróżniania i właściwego ich nazywania, a przy tym wyjaśnia motywy, dla których sięgamy po jedzenie, oraz mechanizmy obronne, które w sobie nieświadomie uruchamiamy. Konstrukcja książki jest przejrzysta, język przystępny i zrozumiały, a każdy z rozdziałów logicznie ze sobą powiązany i zaakcentowany odpowiednią kolorystyką, co ułatwia czytelnikowi powrót do kwestii już poru...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!