Dołącz do czytelników
Brak wyników

Recenzje

17 grudnia 2019

NR 6 (Grudzień 2019)

Recenzja książki Dieta łatwostrawna. Z czym to się je?
– Ewa Ceborska-Scheiterbauer

0 1211

Przebywając często na oddziałach szpitalnych, nie można nie zauważyć tamtejszego sposobu żywienia. Szpitalna interpretacja diety łatwostrawnej, nie oszukujmy się, pozostawia wiele do życzenia. Chyba nikt z nas nie czułby się w pełni sił, widząc codziennie rano zupę mleczną, chleb, masło i kawałek szynki. Nie wspominając o jednokolorowych papkach w porze obiadowej. Niestety, dieta łatwostrawna jest konieczna w wielu chorobach przewodu pokarmowego, po zabiegach chirurgicznych czy też w przypadku chorób nowotworowych. Większość pacjentów jednak nie ma pojęcia, że ten sposób żywienia wcale nie musi wyglądać tak jak w szpitalu. Co w takim razie zrobić, aby nie zwariować? Zdecydowanie sięgnąć po książkę Dieta łatwostrawna. Z czym to się je? Ewy Ceborskiej-Scheiterbauer. Znajdziemy w niej szereg przepisów podzielonych na kategorie śniadaniowe (w tym ryż na mleku w nowych odsłonach), obiadowe (na ciepło i zimno), desery (które z pewnością zachwycą miłośników słodkości) oraz napoje i koktajle. Zdjęcia dań umieszczone obok przepisów sprawiają dodatkowo, że każdy, niezależnie od kuchennych umiejętności, będzie w stanie je wykonać. A kto nie chciałby na diecie łatwostrawnej zjeść pasty z serka wiejskiego z pieczoną dynią, zielonych naleśników z guacamole c...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy