Dołącz do czytelników
Brak wyników

Recenzje

17 grudnia 2019

NR 6 (Grudzień 2019)

Recenzja książki Dieta łatwostrawna. Z czym to się je?
– Ewa Ceborska-Scheiterbauer

357

Przebywając często na oddziałach szpitalnych, nie można nie zauważyć tamtejszego sposobu żywienia. Szpitalna interpretacja diety łatwostrawnej, nie oszukujmy się, pozostawia wiele do życzenia. Chyba nikt z nas nie czułby się w pełni sił, widząc codziennie rano zupę mleczną, chleb, masło i kawałek szynki. Nie wspominając o jednokolorowych papkach w porze obiadowej. Niestety, dieta łatwostrawna jest konieczna w wielu chorobach przewodu pokarmowego, po zabiegach chirurgicznych czy też w przypadku chorób nowotworowych. Większość pacjentów jednak nie ma pojęcia, że ten sposób żywienia wcale nie musi wyglądać tak jak w szpitalu. Co w takim razie zrobić, aby nie zwariować? Zdecydowanie sięgnąć po książkę Dieta łatwostrawna. Z czym to się je? Ewy Ceborskiej-Scheiterbauer. Znajdziemy w niej szereg przepisów podzielonych na kategorie śniadaniowe (w tym ryż na mleku w nowych odsłonach), obiadowe (na ciepło i zimno), desery (które z pewnością zachwycą miłośników słodkości) oraz napoje i koktajle. Zdjęcia dań umieszczone obok przepisów sprawiają dodatkowo, że każdy, niezależnie od kuchennych umiejętności, będzie w stanie je wykonać. A kto nie chciałby na diecie łatwostrawnej zjeść pasty z serka wiejskiego z pieczoną dynią, zielonych naleśników z guacamole czy też domowego kisielu z jabłkiem? Jednak to nie przepisy są główną zaletą tej książki. Autorka pomyślała o wszystkim, dzięki czemu z krótkiego wstępu, mającego zaledwie 12 stron, możemy się dowiedzieć, czym tak właściwie jest dieta łatwostrawna i jakie są jej zasady oraz kiedy powinniśmy zmodyfikować dietę i dostosować ją do własnych dolegliwości. Dodatkiem dla osób interesujących się ekologicznym sposobem życia będzie z pewnością kilka wskazówek no waste, czyli jak gotować, by mniej marnować. Autorka znalazła również sposób na graficzny podział przepisów. Umieściła czytelne ikonki, takie jak „wegetariańskie”, „mało tłuszczu”, „superłatwostrawne” czy też „bez glutenu” przy przepisach, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Sama, jako dietetyk, stale próbuję gotować zdrowe wersje tradycyjnych dań, ponieważ wiem, jak ważne jest z...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy