Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

5 września 2017

Poznaj się na tłuszczach

163

Od tego, jak się odżywiamy zależy nasze zdrowie i kondycja. Panująca od kilku lat moda na zdrowy styl życia sprawia, że świadoma tej zależności jest coraz liczniejsza grupa Polaków. Chętniej też deklarujemy nasze przywiązanie do tego aspektu dbania o siebie. Jak wynika z badania opinii przeprowadzonego w ramach kampanii edukacyjnej „Poznaj się na tłuszczach” dla prawie ¼ osób odżywianie się to kluczowy element dbania o własne zdrowie, a ponad połowa Polaków przyznaje, że w codziennej diecie stara się przestrzegać zasad zdrowego żywienia. Co piąty respondent ma jednak obojętny stosunek do prawidłowego odżywiania się[1].   

POLECAMY

Deklaracje vs nasza wiedza

Deklaracje Polaków o ich przywiązaniu do zdrowego odżywiania się to nadal jedno, a często czym innym jest rzeczywista wiedza w tym zakresie. Jak podkreślają eksperci niektóre błędne przekonania żywieniowe krążą wśród konsumentów od wielu lat i są powielane przez kolejne pokolenia. Wiele tego typu stereotypów, dotyczących właśnie spożywania tłuszczów, zależy od panujących trendów żywieniowych.

Ponad 50% Polaków wie, że nadmierne spożywanie nasyconych kwasów tłuszczowych zalicza się do istotnych czynników związanych z rozwojem chorób układu krążenia. Równocześnie aż 40% osób za najkorzystniejszy dla zdrowia tłuszcz uznaje olej kokosowy, który jest bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. Natomiast co 3 osoba, która do smarowania pieczywa stosuje masło, wybiera je ze względu na to, że jest ono źródłem tłuszczów zwierzęcych2. Tymczasem, nasycone kwasy tłuszczowe, mogą być syntetyzowane również w organizmie człowieka, dlatego też nie są niezbędnymi składnikami pożywienia ludzi dorosłych. Rekomendacje instytucji żywieniowych na całym świecie potwierdzają korzyść zmiany tłuszczów trans i nasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego na tłuszcze nienasycone, szczególnie wielonienasycone kwasy tłuszczowe[2].

Istotna wiedza na temat tłuszczów trans

W ostatnim czasie Instytut Żywności i Żywienia oraz eksperci z Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego WUM, w ramach kampanii edukacyjnej „Poznaj się na tłuszczach”, rozpoczęli także edukację społeczeństwa na temat zagrożeń dla zdrowia wynikających ze spożycia izomerów trans kwasów tłuszczowych -  tzw. tłuszczów trans (TFA).

Według badania opinii przeprowadzonego w ramach kampanii „Poznaj się na tłuszczach” ponad połowa Polaków (63%) wie że tłuszcze trans są niekorzystne dla zdrowia. Blisko 73% Polaków nie wie jednak jak rozpoznać ich zawartość w produktach spożywczych[3]. Zgodnie z obowiązującym prawem poziom TFA w produktach, nie może być znakowany na opakowaniach, ani ograniczany. Zdaniem ekspertów, oznaczanie żywności informacją o ilości izomerów trans lub ograniczenie zawartości przemysłowych TFA do 2% w połączeniu z odpowiednią edukacją, pozwoliłoby dodatkowo ograniczyć ich poziom w diecie Polaków.

Po więcej informacji zapraszamy na stronę internetową kampanii www.poznajsienatluszczach.pl

 

 


[1], [2] Badanie opinii „Poznaj się na tłuszczach”, zrealizowane w grudniu 2016 roku, przez  agencję SW Research metodą (CAWI) na grupie 800 losowo dobranych respondentów, powyżej 25 roku życia.

 

[3] Wyniki badania opinii zrealizowanego w ramach kampanii „Poznaj się na tłuszczach”, w czerwcu 2017 roku, przez  agencję SW Research metodą (CAWI) na grupie 1000 losowo dobranych respondentów, powyżej 25 roku życia.

//poznajsienatluszczach.pl/

Przypisy