Składniki (forma keksówka):
500 g marchewki (obranej)
POLECAMY
100 g pomidorów suszonych
100 g suchej kaszy jaglanej
1 puszka ciecierzycy Happy Frucht
2 łyżeczki pieprzu zielonego Beach Flower
3 szalotki
5 ząbków czosnku
olej rzepakowy Rapso do smażenia
2 jajka rozmiar L
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3/4 łyżeczki papryki wędzonej
3 łyżeczki papryki słodkiej
1/2–3/4 łyżeczki papryki ostrej
2–3 łyżeczki curry
1 łyżeczka tartego suszonego imbiru
sól, pieprz
Wykonanie:
1. Cebulę i marchew obieramy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oleju, dodajemy warzywa i smażymy ok. 5 minut. Następnie dodajemy czosnek, pomidory suszone i smażymy 2–3 minuty.
2. Kolejnym krokiem jest dodanie kaszy jaglanej, 250 ml wody i ciecierzycy wraz z zalewą. Całość gotujemy do momentu uzyskana miękkości kaszy, a w razie potrzeby podlewamy dodatkową wodą.
3. Tak przygotowaną mieszankę miksujemy i dodajemy przyprawy. Studzimy, a następnie dodajemy jajka.
4. Przygotowana masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia masę. Pieczemy w temp. 180°C przez godzinę. Pasztet podajemy ostudzony.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice