Pasta z dyni, papryki i suszonych pomidorów

Na czasie

Jesień to bez wątpienia okres, kiedy w kuchni króluje dynia. Podajemy ją pod różnymi postaciami – przepysznej i sycącej zupy krem, dyniowych placuszków czy nawet wersji na słodko. Dla wielbicieli dipów i wytrwanych kremów do smarowania pieczywa, mamy przepis na jesienną pastę z dynią w roli głównej.

 

POLECAMY

Pasta z dyni to świetny sezonowy dodatek do pieczywa

Fot. VOG Polska

Składniki:

700 g dyni hokkaido (lub innej obranej ze skórki)

2 średniej wielkości czerwone papryki

10 pomidorów suszonych z zalewy olejowej

3 szalotki

3 ząbki czosnku

3 łyżki tartych migdałów BackMit

250 ml oleju rzepakowego Rapso

sól, pieprz

Wykonanie:

1. Dynię pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię, wlej olej i smaż, aż do zarumienienia się dyni często przy tym mieszając.

2.  Dodaj pokrojoną w większą kostkę paprykę i smaż całość przez 5 minut, kilkukrotnie mieszając.

3.  Dodaj szalotkę pokrojoną w grubsze kawałki, ząbki czosnku oraz tarte migdały. Następnie podsmaż wszystko ok. 2–3 minuty.

4.  Przełóż całość do miski, dodaj pomidory suszone, zmiksuj i dopraw do smaku.

5.  Podawaj jako dip do warzyw/pieczywa lub jako dodatek do kanapek.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

 

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI