POLECAMY
Pasta z dyni to świetny sezonowy dodatek do pieczywa
Fot. VOG Polska
Składniki:
700 g dyni hokkaido (lub innej obranej ze skórki)
2 średniej wielkości czerwone papryki
10 pomidorów suszonych z zalewy olejowej
3 szalotki
3 ząbki czosnku
3 łyżki tartych migdałów BackMit
250 ml oleju rzepakowego Rapso
sól, pieprz
Wykonanie:
1. Dynię pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię, wlej olej i smaż, aż do zarumienienia się dyni często przy tym mieszając.
2. Dodaj pokrojoną w większą kostkę paprykę i smaż całość przez 5 minut, kilkukrotnie mieszając.
3. Dodaj szalotkę pokrojoną w grubsze kawałki, ząbki czosnku oraz tarte migdały. Następnie podsmaż wszystko ok. 2–3 minuty.
4. Przełóż całość do miski, dodaj pomidory suszone, zmiksuj i dopraw do smaku.
5. Podawaj jako dip do warzyw/pieczywa lub jako dodatek do kanapek.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice