Dołącz do czytelników
Brak wyników

Na czasie

2 listopada 2020

Nowości Aliness: wegańskie witaminy D

25

Witamina D trzyma w ryzach nasz układ odpornościowy.  Jak mądrze walczyć z jej niedoborem? Chroni przed otyłością, rakiem, infekcjami i chorobami serca, zapewnia młodość skórze i sprawność mięśniom.

ROLA WITAMINY D  Obok pobudzania wchłaniania wapnia i fosforu, witamina D zapobiega także nadciśnieniu, chorobom serca, alergiom, anemii i cukrzycy, a przy tym wzmacnia nasz układ odpornościowy. Dzięki tej witaminie organizm potrafi walczyć z wirusami i bakteriami.

POLECAMY

WITAMINA D, A COVID-19 Ta ostatnia funkcja witaminy D jest istotna szczególnie dziś, gdy nasz organizm potrzebuje wzmocnienia odporności. Obecnie większość z nas czas spędza w domowym zaciszu, w izolacji lub kwarantannie. Rzadko wychodzimy z domu, przez co uniemożliwiamy organizmowi syntetyzowanie witaminy D z promieniowania słonecznego. Te niedobory słońca, które obniżają naszą odporność.

ODPOWIEDNIA DAWKA WITAMINY D Braki witaminy D mogą powodować bóle kości i mięśni, bezsenność, biegunkę, nadciśnienie, nadwagę, przeziębienie i ogólne osłabienieNatomiast do długotrwałych skutków niedoboru zalicza się złamania, skrzywienia i zwyrodnienia układu kostnego, osteoporozę, wypadanie zębów, problemy w funkcjonowaniu układów nerwowego i immunologicznego, pogorszenie słuchu, a także choroby autoimmunologiczne oraz nowotwory piersi, prostaty i jelita grubego. Jednak niedobór witaminy D może mieć równie negatywny wpływ na nasze zdrowie, jak jej nadmiar. Kiedy dochodzi do przedawkowania? Gdy dostarczymy organizmowi dawkę cztery razy większą od zalecanej. Wówczas nasze ciało może zostać przez nią zatrute. Dojdzie do utlenienia lipidów błon komórkowych i powstania szkodliwych nadtlenków. W rezultacie możemy spodziewać się zaburzenia pracy serca, kamicy nerkowej i gromadzenia się wapnia w tętnicach. To niezwykle istotne, by nasz organizm otrzymał odpowiednią dawkę tej wspaniałej witaminy:

Dorosłym (19-65 l.) w okresie od maja do września, którzy nie przebywają na słońcu, zalecana jest suplementacja w zależności od masy ciała w dawce 800-2000 IU na dobę. Osoby otyłe powinny przyjmować dawkę 1600-4000 IU na dobę. Seniorom (65-75 l.) oraz osobom z ciemną karnacją skóry zaleca się suplementację w dawce 800-2000 IU na dobę przez cały rok, jednak osoby otyłe powinny zwiększyć tę dawkę do 1600-4000 IU/dobę. Osoby powyżej 75 roku życia powinny przyjmować 2000 IU na dobę przez cały rok.

UZUPEŁNIJ WITAMINĘ D - Najprostszym sposobem na uzupełnienie niedoborów witaminy D jest wyjście na spacer. Składnik ten jest bowiem syntezowany w naszej skórze pod wpływem promieniowania słonecznego. Proste, prawda? Nie do końca. W Polsce synteza skórna może być efektywna jedynie od maja do września, w bezchmurne dni, w godzinach od 10:00 do 15:00. Nawet latem, przy współczesnym trybie życia, w którym większość dnia spędzamy zamknięci w biurach, trudno o odpowiednią dawkę witaminy D. Także w czasie kwarantanny czerpanie dobroci ze słońca nie jest efektywne, bo przebywamy głównie w domach, a na zewnątrz nasze twarze przykrywają maski. Czy zatem możemy pozyskać witaminę D z pokarmów? Niektóre produkty ją zawierają (tłuste ryby, grzyby shitake, żółtko jaj), jednak dieta jest w stanie pokryć maksymalnie 20% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Dlatego tak ważna jest suplementacja witaminy D.

Nasza rada: Zrób badanie poziomu witaminy D we krwi i na jego postawie dobierz odpowiednią dawkę. Zwróć uwagę na jednostki witaminy zawarte w produkcie, po który sięgniesz. Tekst powstał we współpracy z Dietetykiem: Michałem Undra.

Przypisy