Kulki ziemniaczane z serem
Kulki ziemniaczane z serem to przekąska, która zawsze znika w mgnieniu oka. Są chrupiące z wierzchu, a miękkie w środku. Świetnie smakują z pysznym sosem pomidorowym lub sosem czosnkowym, a ich przygotowanie jest wyjątkowo łatwe.
Wystarczy przygotować purée ziemniaczane, a następnie wymieszać je z solą, pieprzem, jajkami i mąką pszenną. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki, a do środka wkładamy kawałek żółtego sera i odrobinę szczypiorku. Każdy kawałek obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu, aż do złotego koloru. Gotowe kuleczki ziemniaczane odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i gotowe!
POLECAMY
Ciastka z pastą gochujang
Dla tych, którzy szukają pomysłu na nowoczesne sylwestrowe przekąski, przedstawiamy ciastka z pastą gochujang. Są słodko-pikantne, kruche z zewnątrz i miękkie w środku. Z pewnością przypadną do gustu fanom orientalnych smaków i doskonale sprawdzą się w sylwestrową noc.
W rondelku rozpuszczamy masło z pastą gochujang i brązowym cukrem. Po ostygnięciu mieszamy składniki z mąką, białym cukrem, sodą oczyszczoną, cynamonem, jajkiem i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto i formujemy ciasteczka, które następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość oprószamy sezamem i pieczemy w 180°C przez 10-15 minut.
Crostini z masłem chrzanowym
Crostini to świetny pomysł szybką przekąskę, która doskonale smakuje solo, ale również pasuje do sałatki. Sylwestrowe kanapeczki w połączeniu z aromatycznym masłem chrzanowym, jajkiem, sałatą, rzodkiewką i koperkiem nie tylko pysznie smakują, ale i doskonale prezentują się na stole.
Masło dzielimy na dwie części i jedną z nich rozpuszczamy. Wszystko blendujemy wraz z solą i chrzanem. Przekładamy do lodówki na 15 minut, a w międzyczasie bagietkę kroimy na mniejsze kawałki i opiekamy je w piekarniku, tosterze lub na patelni. Jajka gotujemy na twardo. Opieczone kromki smarujemy masłem chrzanowym. Na wierzch kładziemy liść sałaty, plasterek jajka, tartą rzodkiewkę i koperek. Na koniec doprawiamy crostini pieprzem i solą.
Batony czekoladowe z krakersów na sylwestra
Sylwester nie może obyć się bez deserów, a batony czekoladowe z krakersów to doskonały sposób na świętowanie nowego roku. Słodka czekolada i słone krakersy to świetny wybór dla fanów kontrastowych połączeń kulinarnych.
Na początek rozpuszczamy czekoladę mleczną i masło w kąpieli wodnej. W misce mieszamy cukier z jajkiem, mąką, orzechami i szczyptą soli. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i łączymy wszystkie składniki. Masę przelewamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 160°C. Po wystudzeniu smarujemy dwie strony masłem orzechowym i obkładamy krakersami. Całość kroimy na mniejsze kawałki.
Pizza na chlebie tostowym
Pizza to pyszne danie, które zawsze cieszy się popularnością na każdej imprezie. W wersji na chlebie tostowym zyskuje jednak nowy wymiar — jest prostsza i szybsza w przygotowaniu, a jednocześnie nie traci nic ze swojego uroku. Co więcej, przepis można dowolnie modyfikować, dodając do niego inne ulubione składniki, np. suszone pomidory, oliwki lub kukurydzę.
Na blaszce do pieczenia wykładamy kromki chleba tostowego. Każdą z nich smarujemy passatą pomidorową i kładziemy pokrojoną w paski mozzarellę. Następnie dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą białą i pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Na wierzch kładziemy salami, fasolę czerwoną i ser cheddar. Pieczemy około 10 minut w 200°C. Gotową pizzę posypujemy oregano, pieprzem i rukolą.
Cruffiny czekoladowe
Cruffiny czekoladowe to połączenie muffinek i croissantów z aromatycznym farszem na bazie cynamonu i czekolady. Z pewnością zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
W rondelku podgrzewamy kremówkę, w której rozpuszczamy mleczną czekoladę. Dodajemy masło, mieszamy i odstawiamy do zgęstnienia. W misce łączymy cukier, masło, cynamon i kakao. Na blacie wałkujemy ciasto francuskie i smarujemy przygotowaną pastą. Całość zwijamy w rulon, lekko rozciągamy i dzielimy na trzy części. Każdy kawałek przecinamy na pół, aby uzyskać sześć pasków, z których formujemy ślimaczki. Cruffiny przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy w 190°C przez 20 minut. Po upieczeniu oblewamy przygotowanym sosem. Smacznego!